Динар од аренде у Кањижи улаже се у инфраструктуру

КАЊИЖА: Средства од закупа државног пољопривредног земљишта кањишка општина користи за инфраструктурна улагања која су од користи за пољопривреднике, али и за остале житеље.
1
Фото: Радови на атарском путу у Хоргошу

Од аренде се улаже у уређење атарских путева, али и за функционисање пољочуварске службе и противградне заштите.

У Хоргошу је управо уређиван атарски пут у Улици Матије Губца према овом делу атара, а ту је приказан и рад мулчера, бочне кранске косилице која је купљена Јавном комуналном предузећу „Комуналац”, да би могла ефикасније да коси коров, амброзију и шибље крај путева. 

Члан Општинског већа Кањиже за ресор привреде и пољопривреде Ервин Хужвар каже да је међу најзначајнијим улагање у поправку атарских путева, јер је за ову сврху издвојено 8,5 милиона динара ове године. Од тих средстава атарски путеви ће се поправљати у Хоргошу, Орому и Кањижи у укупној дужини 5,2 километра.

Ове сезоне уредиће се 5,2 километра атарских путева у Хоргошу, Орому и Кањижи и очистити два километра канала Црвени крст - Мадарас

- Увек се трудимо да изаберемо такве путеве који из насељених места воде ка атару, јер у том случају не помажемо искључиво пољопривреницима него и житељима који станују у тим улицама, тако да је корист двострука - наглашава Хужвар.


Мулчер хвата шест метара

За потребе „Комулаца” набављена је машина вредна 1,6 милиона динара. Директор „Комуналца” Ервин Палфи објашњава да је мулчер - бочна кранска косилица косилица посебно констуисана за дохват до шест метара и омогућава рад на теже доступним теренима, појаса уз атарске путеве и канале, тако да се без потешкоћа може косити коров и растиње, а да је тренутно актуелно кошење површина са амброзијом, чији полен задаје алергијске проблеме великом броју људи.


Настављени су и радови на измуљивању и чишћења канала, за шта је издвојено 3,5 милиона динара. На каналу Црвени крст-Мадарас у овој години ће се измуљивати деоница у дужини од два километра.

М. Митровић

Фото М. Митровић

EUR/RSD 117.5791
Најновије вести