ДНЕВНИК У БАЧУ Људи, тврђава и Дунав шанса за бољу причу

Председник општине Бач Стева Панић каже да је једна од главних инвестиција ове године изградња станова за социјално-угрожене становнике, који су остали без кровова над главом због пожара. Изградњу станова финансира Покрајинска влада.
д
Фото: Дневник/Радивој Хаџић

- Пре годину дана имали смо ту несрећу да се десио катастрофални пожар на Економији 1, када је 16 породица остало без двојих домова. Груби радови на изградњи зграде се приводе крају и очекујемо за неколико месеци да ће бити готови. Тренутно ти људи живе у изнајмљеним кућама, чији закуп, односно кирију плаћа Покрајинска влада - каже председник општине Бач. - Покрајинска влада је обезбедила средства, пребацила на рачун локалне самоуправе и ми исплаћујемо кирију, а за оне који примају социјалну помоћ, за њих се плаћају и рачуни за струју.

Бач је пољопривредни, односно рурални крај и људи који живе од пољопривреде навикли су да имају неку стоку, те би неким породицама више кућа одговарала него стан, али Панић каже да ће сести са свима и наћи неко решење.

- Ту смо да помогнемо људима и то ћемо урадити - каже Панић.

Све им је важно, истиче председник општине Бач Стево Панић, али ако мора да издвоји приоритет, то је пречистач на изворишту у Бачком Новом Селу, како би се решило питање пијаће воде
Фото: Дневник/Радивој Хаџић

На територији општине Бач велика је бројка социјално угрожених породица, наводи Панић и додаје да је у протеклих 20 година ситуација транзиције и несретног тренда деведесетих година, када су затворене многе фирме, Бач изгубио “Лабудњачу”, “Агробачку”, текстилну индустрију, те чувену шећерану, где је велики број људи радио.

- Пуно фирми које су радиле у Бачу је престало са својим радо те је велики број људи “трбухом за крухом” напустио територију Бача- каже Панић. - Становништво Бача се претежно бави пољопривредом, а гаје се житарице, соја, репа...неки држе и стоку, али се далеко већи број домаћинстава бави ратарским културама, него узгојем стоке.

Упркос томе, Бач има велики туристички потенцијал, са Тврђавом и Фрањевачким самостаном из 12. века, остацима турског купатила, али и ловни и риболовни туризам, који су већ развијени, затим стазу “Еуровело 6”, која пролази километрима дуж ове општине.

Фото: Дневник/Радивој Хаџић
Ако се изузме Срем, Бач је трећа општина по пошумљености у Војводини

- Бач као подунавска општина, наслања се на обалу Дунава, што је велики потенцијал, затим Бачка тврђава која би следеће године требало да буде стављена на листу Унеска и под њихову заштиту - каже Панић. - Туризам је једна од битних грана, поред Тврђаве и Дунава, ту је и језеро Провала које има свој потенцијал, али и ловни туризам, јер ако се изузме Срем, Бач је трећа општина по пошумљености у Војводини.

Буџет општине Бач износи око 600 милиона динара, због помоћи Покрајинске владе. Након ребаланса буџет ће износити 869 милиона динара. Реалан буџет општине износи 450 милиона динара.

- За изградњу социјалних станова Покрајинска влада је већ уложила 50 милиона динара, прва транша је била 30, а друга 20 милиона динара - каже Панић.

Фото: Дневник/Радивој Хаџић

Многи одоше пут већих градова

Према последњем попису општина има 14.000 становника, али је то у стварности много мање.

- Имамо негативни тренд да се смањује број становника, велике су миграције ка великим градовима, ка Београду, Новом Саду, те Сомбору, Бачкој Паланци, где гравитирају становници Бача, углавном млађи свет по завршетку школовања - каже Стева Панић. - Сва су села захваћена миграцијом, али је то најизраженије у Селенчи, јер је већинско словачко становништво, које махом одлази у Словачку.


Вредност укупне инвестиције износи 130 милиона динара, док је инвестициони буџет општине за ову годину 269 милиона динара.

- Планови за идућу годину су реконструкција путева, за које се надамо да ћемо добити средства, јер за путну мрежу и инфраструктуру имамо спремне пројекте. У плану је и решавање пречистача отпадних вода у Бачком Новом Селу, јер је тамо вода слабијег квалитета, те нам је то заиста важно решавање проблема пијаће воде у селу. У Канцеларији за управљање јавним улагањима је пројекат за реновирање фабрике отпадних вода, а у склопу тог пројекта треба да се уради и канализација у Селенчи и Малом Бачу - каже Панић.

Све им је важно, истиче председник општине Бач, али ако мора да издвоји приоритет, то је пречистач на изворишту у Бачком Новом Селу, како би се решило питање пијаће воде.

Фото: Дневник/Радивој Хаџић

Помоћ породици

У Бачу живи и породица Чоти која броји 14 чланова, а локална самоуправа је предузела кораке како би помогли породици.

- Човек је остао без посла, али и без крова над главом. Живели су у кући која је припадала Водопривредном друштву “Дунав” из Бачке Паланке, међутим након отказа, отац са породицом је изгубио право становања у тој кући. Они се сада тренутно налазе у Бођанима, а тражимо решење, јер се то десило пре месец, месец и по дана - наводи Панић.


Фото: Дневник/Радивој Хаџић

- Претходних година смо од Покрајине добијали значајна средства за путну инфрастуктуру, чиме је општина Бач повезана са Бачком Паланком преко Бачког Новог Села и Младенова. Више од 150 милиона динара била је вредна инвестиција, која је отворена прошел године у ово доба- каже председник општине Бач. - И ранијих година доста је улагано у инфрструктуру, решена је и деоница пута према Плавни, али и деоница за пречистач отпадних вода ка Бачком Новом Селу.

Он каже да су предали и документацију за шта очекују добре вести из Министарства животне средине, односно Канцеларије за управљење јавним улагањима, за фабрику отпадних вода и решавање питања канализације Селенче и Малог Бача.

Стева Панић каже да су ипак највреднији од целог Бача људи који ту живе, они који су остали ту, упркос свему, добри и вредни Бачани.

Маша Стакић

EUR/RSD 117.3216
Најновије вести