„Дневник” у посети гудуричком музеју Роберта Хамерштила

ГУДУРИЦА: У намери да достигне ниво светског села, Гудурица, месташце у општини Вршац, данас помно негује винску, али и сликарско-графичку традицију и културу.
1
Фото: Dnevnik.rs

Најбољи доказ томе јесте постојање Музеја Роберта Хамерштила, Вршчанина по рођењу и Немца по држављанству, који је свој живот посветио, али и још увек то ради, графици и сликарству.

- Можемо слободно да кажемо да је, после Паје Јовановића, Роберт Хамерштил највећи амбасадор Вршца - објашњава нам директор Градског музеја Звонимир Сантрач. - Своје слике и радове не само да потписује ћирилицом и латиницом, већ у позадини сваког насликаног града видите и вршачку катедралу и српску православну цркву, као и Вршац који обожава и воли.

Фото: Звонимир Сантрач

Поштоваоци и љубитељи дела и лика Роберта Хамерштила дошли су на идеју да кућу његове мајке у Гудурици, претворе у Музеј и Дом културе, и тако створе аутентични кутак који привлачи бројне посетиоце. Музеј од 2010. године чува на десетине слика и графика тог уметника, с тим што су последњих неколико месеци сва дела измештена у Градски музеј у Вршцу, где чекају да буду враћена у своје гнездо након што га санирају и уреде. Повратак тридесетак слика и четрдесетак графика у Музеј Роберта Хамерштила очекује се за два месеца, када се доврши сређивање фасаде и расвета.

Фото: „Вршачка мајка и дете”, Роберт Хамерштил

Витез храброг српског срца

Роберт Хамерштил је рођен 1933. године, а од 1947. живи и ради у Аустрији. Студирао је на бечкој Академији где је касније постао и професор. Почасни је грађанин Града Вршца, додељен му је Папски витешки орден, као и друга бројна признања, а нема светски познатог музеја у ком није излагао своје радове.

- Хамерштил је својевремно стао у прву поставу уметника Беча који се презентују свету - каже директор Градског музеја Вршца Звонимир Сантрач, ког Хамерштил зове „Звонка”, будући да и данас говори српски на нивоу тринаестогодишњака. - Кад су се смиривале деведесете, зове нас Роберт из свог атељеа у Аустрији и каже: „Не може Хрватска прва да уђе у Европску унију, мора Србија, или заједно”, па сад малтретира и Меркелову.


- Преко разних пројеката чинимо да тај Музеј добије визуелни идентитет раван, или приближан његовом делу, док смо претпрошле године формирали у његову част Међународно бијенале графике, јер он је пре свега графичар, па и успешан сликар - појашњава Сантрач. - Ове године, од 25. септембра до 2. октобра, имаћемо 13 уметника из целог света. Замолио сам и Роберта да дође и уручи две равноправне награде у име те манифестације. Обичај је да се уметницима одужују кад их више нема, а ми смо направили својеврстан преседан, наравно уз напор Града Вршца и Градског музеја.

Поштоваоци и љубитељи дела и лика Роберта Хамерштила дошли су на идеју да кућу његове мајке у Гудурици, претворе у Музеј и Дом културе, и тако створе аутентични кутак који привлачи бројне посетиоце. Музеј од 2010. године чува на десетине слика и графика тог уметника

У циљу децентрализације и деметрополитизације културе, поменута манифестација се одржава и у Вршцу, као и у Гудурици где буде свечана завршница. Ове године је у плану да буду приказани и документарни филмови разних уметника, док простор Музеј служи и за друге културне манифестације и у оквиру Дома културе.

Л. Радловачки

Фото: В. Фифа / З. Сантрач

EUR/RSD 117.5783
Најновије вести