Дневник у Термалној бањи: Розе језеро у Пачиру (фото)

Како смо последњих месеци због пандемије принуђени да истражујемо сопствено двориште, тражећи лепа и егзотична места на којима бисмо се осећали “као у иностранству”, нарочито је постала популарна термална бања у селу Пачир, код Бачке Тополе.
Pacir, Termalna banja/V. Fifa
Фото: В. Фифа/Термална бања у Пачиру

Иако није баш најпријатније током врелих дана „расхлађивати се” у топлој води, ипак јесте примамљиво брћнути се, и наравно фотографисати, у розе језеру, какво у поменутом месту и јесте! И, немогуће да се у то нисте већ уверили макар преко друштвених мрежа...

- Таква розикаста боја је од сунца, јода и брома, иначе у пролеће и јесен буде браонкаста - појашњава председник Извршног одбора Месне заједнице Пачир Ото Нађ, који нас је недавно дочекао у тој пачирској „сауни-сланој соби на отвореном”.

Фото: Термална бања у Пачиру/В. Фифа

Читав тај Регионални рекреациони и рехабилитациони центар сеоског туризма настао је сасвим случајно, од почетне идеје 2006. године да се избуши бунар за базен какав се иначе виђа по местима, чак и у пачирској околини, не би ли село мало оживело. Међутим, анализом воде 2008, испоставило се да је у питању слана и лековита текућина, пуна литијума, брома и јода.


Лековита роза вода

Осим привлачног изгледа, језеро у Пачиру је и изузетно лековито. Због хемијског састава вода је добра за сва кожна обољења, нарочито за псоријазу која се доста лепо повлачи, објашњава председник Извршног одбора Месне заједнице Пачир Ото Нађ, као и за реуматска обољења и стања после повреда. Такође, због соли и влаге, добро је за асматична обољења и бронхитис.

- Често лекари препоручују нашу бању својим пацијентима, међутим треба доћи више пута, једном-двапут није довољно, али после четири-пет дана заредом, примећују се резултати - закључује Нађ.


- То нам је променило концепт, па смо од 2010. до 2014. из самодоприноса почели да градимо овај комплекс и на лето 2014. је почео да ради - присећа се наш саговорник, додајући да од почетка нису имали капацитета за бог-зна-какав маркетинг, те се тек сад „силом прилике” за њих и чуло. - Нама су до сад 95 одсто долазили пензионери, па буде мир, нема галаме, дођу они који желе да се опусте, да се добро осећају и да се лече. Нисмо очекивали оволики одзив. Раније је било до 3.000 посетилаца месечно, односно око стотинак људи дневно, а сад је ово нешто много више, па због велике навале морамо да имамо непопуларну меру због које не сме да буде више од 600 људи у комплексу, па буде и непријатних ситуација јер неки морају да остану испред да чекају. А имали смо и неке младе госте, девојке, које су дошле на језеро сређене, у штиклама, фотографисале се у води и отишле.

Фото: Термална бања у Пачиру/В. Фифа

И баш због рекламе „од уста до уста”, али и простора у медијима, розе језеро у Пачиру више подсећа на велико фламингово гнездо крцато разгаламљеним птићима, жељним летовања о каквим ове године могу само да маштају. Али, ако умеју да уживају и у домаћим лепотама, онда нису ускраћени ни за угођај, ни за доживљај.

- До 2018. смо видели да много њих жели да нам дође и онда смо отворили и затворене базене који нам омогућавају да радимо 365 дана у години - каже Нађ. - Нисмо радили сад за време ванредне ситуације три месеца, од 15. марта до 15. јуна. Држава нам је обезбедила минималце за раднике, па смо са њима одрадили текуће одржавање свих објеката, читаве мреже, ставили смо нове цеви, дезинфиковали и окречили, тако да смо спремно дочекали овај почетак.

Због великог интересовања, приватни смештаји су резервисани до средине септембра, а како би се читав комплекс још више приближио потребама посетилаца, у плану је његово проширење.

Л. Радловачки

Drago
03.08.2020 • 13:21
Zanimljivo!
Bezimeni
03.08.2020 • 17:52
Roze voda nije roze već zavisi od ugla sunčevih zraka,ujutro je voda normalne boje,a poslije kako sunce mjenja ugao tako voda dolazi do promjene boje pozdrav čitaocima...
EUR/RSD 117.5720
Најновије вести