Донација за узгој буковаче

КАЊИЖА: Удружењу за помоћ и заштиту интереса ментално и физички оштећених лица „С тобом за њих” у Кањижи јуче је предузеће „Криваја” д.о.о. из Криваје код Бачке Тополе,

уручило донацију захваљујући којој ће особе са инвалидитетом моћи да узгајају печурке буковаче. Предузеће „Криваја” је у оквиру конкуса који је расписан први пут расподелило 800.000 динара за 12 пројеката, при чему је минимални износ за донацију био 30.000 динара и највише 150.000.

Удружењу „С тобом за њих” уручена је донација у врендости 50.000 динара, за полице и супстрате за гајење печурке буковаче, које ће организовати у раније обезбеђеном стакленику. Представница „Криваје” Моника Ердег објашњава да су се на јавни конкурс јавиле заинтересоване цивилне организације и установе из Бачке Тополе, Суботице, Сремске Каменице, Крушевца и других места и сви пројекти су добили подршку, само у различитим износима у зависности од броја корисника. Ердегова напомиње да је намена донација за унапређење активности у области социјалне заштите, образовања и здравства.

За чланове Удружења „С тобом за њих”, како истиче предсендик Ференц Баги, пројекат узгоја буковача омогућен је у стакленику којим располажу, где су већ имали прилику да производе ове врсте печурки.

- Ангажовање у производњи печурки биће корисно за наше штићенике, да могу сами да се обуче производњи буковаче коју наши људи познају и тражена је на тржишту. Удружење ће за продају буковаче наћи партнере донаторе који ће преузимати произведене количине, како би добијена средства могли поново улагати у производњу. Добили смо стабилне дрвене сталке који ће послужити за дуже време за континуирану производњу, а за почетак од донације је набављено 30 врећа са супстратом буковаче - каже Баги.

М. Митровић

 

EUR/RSD 117.5759
Најновије вести