Др Игор Китареску: Лекари на граници издржљивости

ЗРЕЊАНИН: В.д. директора Опште болнице „Ђорђе Јоановић” у Зрењанину др Игор Китареску изјавио је да ова здравствена установа тренутно функционише у оба режима, и у зеленој али и у ковид зони, и то у пуном капацитету.
e
Фото: Youtube Printscreen

Китареску је нагласио да није смањиван број специјалистичких прегледа, а нарочито не оних ургентних. Додао је и да је Општа болница Зрењанин, када је реч о црвеној зони, по броју хоспитализованих друга у Војводини. Тренутно су 62 болесника смештена у ковид болницу, која се налази у старој згради хирургије. Како је напоменуо, међу тешко оболелима много су ређи они који су вакцинисани.

- Свакодневно сарађујемо са ковид болницом у новосадском насељу Мишелук и одређени број болесника, између двоје и петоро дневно, пребацује се тамо. Презадовољни смо сарадњом са колегама из Новог Сада. Транспорт пацијената организује наша установа, у пратњи наших лекара, и до сада није било никаквих проблема – нагласио је др Игор Китареску.

Он је упозорио да су запослени у зрењанинској болници на граници издржљивости јер је број ковид позитивних болесника изузетно висок.

- Дневно имамо између 125 и 150 прегледа. Од тога буде 80 до 100 првих прегледа, а остало су контролни. Стога апелујем на грађане да се првобитно обрате лекарима у респираторним центрима, који треба да раде примарну селекцију пацијената. Тиме ће нашу болницу растеретити прегледа пацијената са лакшом клиничком сликом, који могу остати и на нивоу Дома здравља – истакао је Китареску.

Он је напоменуо да су у болници обезбеђени сви лекови и сва медицинска опрема за збрињавање средње тешких и тешких болесника. Додао је да у сваком тренутку у овој медицинској установи има између 10 и 15 интубираних болесника.

Када је реч о зеленој зони, др Китареску је истакао да у њој функционишу Ургентни центар и сва одељења. Педијатрија такође функционише у пуном капацитету.

-Нажалост, све је већи број ковид позитивне деце. Колико знам, нека су завршила и у Клиничком центру у Новом Саду, што се у претходним таласима није дешавало – додао је др Игор Китареску.

Иначе, на подручју средњег Баната је у периоду од 21. до 28. септембра регистровано 686 новооболелих од вируса корона, објавио је Завод за јавно здравље Зрењанин. То значи да су од почетка епидемије у Средњобанатском округу потврђена укупно 14.943 случаја Ковид-19. Највише потврђених активних случајева заразе је на територији града Зрењанина – 1.085. Следе општина Нови Бечеј, са регистрована 232 активна случаја, и општина Житиште, са 149. На подручју општине Сечањ потврђено је 95 активних случајева, а у општини Нова Црња – 93.

У округу су до сада употребљене укупно 130.744 дозе вакцина против Ковид-19. Са две дозе су вакцинисана 64.392 житеља Средњобанатског округа, док је трећу дозу до сада примило 10.313 грађана.     

   Ж. Балабан

EUR/RSD 117.5777
Најновије вести