Драгоцен ритуал с читањем од првог дана

СОМБОР: Активизам претходних генерација сомборских библиотекара и одавно установљени култ књиге у Сомбору, потврђују се и у најновијој акцији запослених у Градској библиотеци „Карло Бијелицки“ у сарадњи са компанијом „Метеор комерц“ д.о.о. из Сомбора.
д
Фото: Dnevnik.rs

У договору са Општом болницом „Др Радивој Симоновић“, од маја се свакој прворођеној девојчици и сваком прворођеном дечаку у месецу, дарује пакет са три књиге за најмлађи узраст и играчка, а мајкама породична чланска карта библиотеке за годину дана.

Цела акција је свој повод нашла у бројним научним студијама којима је доказано да једноставни ритуал, као што је читање прича деци од рођења, представља не само начин да се најмлађи умире или забаве, већ са собом носи бројне користи. Деца ће не само овладати већим фондом речи, већ ће и брже и лакше научити да читају и пишу, а приде ће одрасти у праве љубитеље књига и врсне самосталне читаоце. Студије такође показују, да је период од рођења до треће године кључан за развој говора.

Руководећи се овим чињеницама и закључком истраживања, које је сомборска библиотека спровела током прошле године, а који потврђује да велики број деце ретко чита књиге које не спадају у обавезну лектиру, а њихови родитељи слабо, или уопште не читају књиге, одлучено је да се покрене акција „Бебитека- библиобата и библиосека“, не би ли се скренула пажња родитељима колико је важно да своје малишане од самог рођења упознају са књигама, најпре читајући им наглас, чиме подстичу развој језичких вештина док се уједно ствара посебна веза између малишана и одраслог који му чита.


Сомбору каштел, Оџацима парцела

Компанија „Метеор Комерц“, у власништву породице Добриловић, стала је у ред некадашњих сомборских добротвора који су својим несебичним прилозима направили праву оазу културе, уметности и свеколиког просперитета. „Метеор комерц” је једна од најуспешнијих фирми у агро бизнису у западној Бачкој, а учествује у разним хуманитарним акција, изградњи нових дечијих игралишта, а Граду Сомбору је без икакве накнаде поклонила некадашњи каштел грофовске породице Ковач у Риђици, за који се ових дана праве планови обнове и употребе.

Породица Дробиловић је недавно Општини Оџаци, такође, без накнаде, поклонила парцелу за аутобуску станицу, што „Метеор Комерц“ инаугурише у компанију без преседана, када је реч о друштвеној одговорности.


Тако су ових дана пакет књига и играчака, као чланску карту варошке библиотеке добиле маме Милијана и Маја, као и бебице Душан и Мина. Првог рођеног дечака и прву рођену девојчицу у августу обишли су Маја Влајнић, библиотекарка Градске библиотеке „Карло Бијелцки” и Борис Бећаревић, комерцијални директор Компаније „Метеор Комерц”. Акција је почела у првој седмици маја, када су директорка библиотеке Наташа Туркић и Јеца Илић, генерални директор „Метеор Комерца“ посетили у сомборском породилишту прву децу рођену у том месецу, девојчицу Сару Лазендић и дечака Филипа Моравчића као и њихове мајке. Ватрослав Добриловић, шеф логистике и технички директор из ове друштвено одговорне сомборске компаније и библиотекарка Ива Фирањ поклон пакетима обрадовали су прву децу рођену у јуну, па су нови чланови бројне породице сомборских читалаца постали и Ивана Аланов Варића и њена девојчица Хана, као и Љиљана Цветићанин и њен син Павле. Прошлог месеца у кориснике богатог библиотечког фонда сомборске ризнице знања и лепе писане речи стали су и Софија и Данило, прворођена девојчица и прворођени дечак, уз своје мајке Гордану Радојичић из Сомбора и Драгану Сегеди из Чонопље.

Текст и фото: М. Миљеновић

 

Пројекат „Грађанска свест у Сомбору” реализује ДВП Продукција, а суфинансира Град Сомбор. Ставови изнети у медијским садржајима у оквиру пројекта нужно не изражавају  ставове органа који је доделио средства

EUR/RSD 117.5205
Најновије вести