Дунавске аде код Панчева ново заштићено подручје

БЕОГРАД: Дунавска острва код Панчева постала су заштићено природно добро "Панчевачке аде", саопштило је данас Друштво за заштиту и проучавање птица Србије.
tamis
Фото: Youtube Printscreen

Аде Форконтумац, Штефанац и Чакљанац су смештене унутар водотока реке Дунав, на месту где се у њега улива река Тамиш. 

Те три аде чине заштићено станиште треће категорије и представљају функционалну целину водених, влажних и шумских станишта.

Одлуку о заштити природног добра "Панчевачке аде", донела је Скупштина града Панчева 5. маја ове године на основу студије о заштити коју је израдио Покрајински завод за заштиту природе, додаје се у саопштењу.

Према речима Марка Шћибана, из Друштва за заштиту и проучавање птица, новопроглашено заштићено станиште биће од великог значаја за очување популација заштићених и строго заштићених врста, посебно оних која насељавају водена станишта. 

Шћибан је истакао да то подручје представља једно од најважнијих мочварних станишта за птице у Србији. 

"Током сеобе и зимских месеци на Дунаву и мочварама унутар ових ада окупља се између 5.000 и 10.000 патака, 10.000-40.000 галебова, а међу њима је и низ врло ретких и угрожених врста. Поред њих, овде се гнезди и неколико парова орлова белорепана, црних рода, а ту је и колонија чапљи и вранаца", рекао је Шћибан.

Управљање заштићеним стаништем "Панчевачке аде" поверено је ЈП "Војводинашуме", односно Шумском газдинству "Банат" из Панчева.

EUR/RSD 117.4829
Најновије вести