Две изложбе у Новом Милошеву

НОВО МИЛОШЕВО: Банатски културни центар, у сарадњи са Међународном установом културе за децу „Бибиана“ из Братиславе и галеријом Фондације „Бабка“ из Ковачице, уз подршку Министарства културе и општине Нови Бечеј, омогућио је отварање две изложбе илустрација у галерији културног центра у Новом Милошеву.
nb izlozbe
Фото: Dnevnik.rs

Изложбу илустрација под називом „Награде дечјег жирија Бијенала илустрације у Братислави 1993-2015.“ отворила је амбасадорка Републике Словачке у Србији, Дагмар Репчекова:

“Овог пута нисмо хтели да буду приказане само победничке илустрације које су деци тешко разумљиве, јер су врло уметничке, већ смо донели иулустрације победника дечјег жирија. То су радови које свако може да разуме, јер када погледате те слике, одмах можете и да замислите каква се прича крије иза њих“.

Друга изложба обухвата више од стотину награђених илустрација из Србије и бројних држава света које је одабрао жири фестивала „БоокИЛЛ фест” у протеклих шест година. Поводом ове изложбе објављена је и књига „Илустрација говори све језике: Награде Фестивала илустрације књиге BookILL fest 2012–2017.” коју је приредила Сенка Влаховић Филипов.

“Илустрација је постала изузетно важна, с обзиром на то да живимо у времену када је визуелна комуникација заиста узела маха, када се може рећи да је постала доминантна и када на друштвеним мрежама и свуда око нас имамо визуелне поруке, стикере, смајлије, сличице које нам преносе неку поруку. Деца управо многе поруке данас примају путем слика, што преко интернета, што преко књига и штампаних медија, тако да је изузетно важно допрети до њих на прави начин и бавити се изгледом књиге, да би се они заинтересовали за исту и да би имали прави доживљај текста, књижевног дела који књига носи, а и визуелног текста, односно сликовне поруке коју свака књига, такође, носи“, рекла је Сенка Влаховић Филипов.

В. Х.

 

EUR/RSD 117.0672
Најновије вести