Двосатни концерт у Крушчици

БЕЛА ЦРКВА: Предвођени трубачким оркестром извођачи и гости фестивала „Лепота различитости“ прошли су кроз Крушчицу од Чешке етно куће до Спомен дома

 у коме су наступали хорови и певачке групе. Организатор манифестације, одржане минулог викенда је Чешка беседа Крушчица, а финансирали су је заједнички Амбасада Републике Чешке у Београду, Национални савет Чеха, Месна заједница Крушчица и многи спонзори и људи добре воље, нагласио је председник Чешке беседе Јозеф Ировић.

Фестивал је отворила Ивана Хлавсова, амбасадорка Републике Чешке у Београду, која је том приликом изразила задовољство због одржавања овакве манифестације и захвалила се организатору, а присуствовали су председник општине Бела Црква Дарко Богосављевић и председник Националног савета Чеха проф. др Јоже Сивачек .

Првог дана манифестације, који се другу годину одржава у цркви Светог Јана Непомупка у Чешком Селу, наступио је хор „Бела музика“ изводећи композиције различитих жанрова на српском и чешком језику. Другог дана у сали Спомен дома у Крушчици наступили су хорови и певачка друштва. Концерт је отворио дечји хор из Крушчице који је са учитељицом Иреном Кирхлеровом спремио две песме, затим су наступиле чланице групе „Крушка лејдис”, певачка друштва Чешке беседе, дувачки оркестар „Ђорђе Кожбух“ из Гребенца“, хор „Распевани професори” из Вршца, белоцрквански градски хор „Бела музика”, и хор и оркестар „Корали” из Жамберга у Републици Чешкој.

Учесници су на репертоару, током концерта који је трајао два сата, углавним имали дела чешке народне музике, али и нумере популарне музике на језицима других народа, у складу с мотом фестивала. Након доделе захвалница сви учесници су заједно отпевали песму „Плаво небо, жуто жито“ под диригентском палицом Данијеле Јокановић. Заједничко дружење уз добру храну, пиће и песму наставило се до после поноћи. Фестивал траје три дана, а трећи је резервисан за фолколорна друштва.

В. Х.

EUR/RSD 117.1709
Најновије вести