Exchange 5: Завршена пројектна документација за легализацију објеката

СУБОТИЦА: Програм " Exchange 5", чија је укупна вредност 4,75 милиона евра финансира Европска унија, а спроводи Министарство за државну управу и локалну самоуправу, за циљ има унапређење управљања имовином и локалне планске и буџетске процесе, као део реформисања јавних финансија у градовима и општинама.
subotica
Фото: Youtube Printscreen

У оквиру прве компоненте Програма подржана је имплементација доделе бесповратних средстава за локалне пројекте, усмерена на унапређење управљања имовином у градовима и општинама Србије, за шта је из фонда ЕУ за 18 пројеката опредељен износ од 3 милиона евра за 48 локалних самоуправа где спадају и Град Суботица и Општина Сента који реализују пројекат "Само правно заокружена јавна својина је добра јавна својина".

Пројекат је започет потписивањем Уговора о додели бесповратних средстава између Владе Србије, Града Суботице и Општине Сента, а укупан буџет је 240.095 евра, од чега је 163.600 опредељено из буџета Суботице. Износ бесповратних средстава износи 181.343 евра, односно 75,53 одсто.

Град Суботица одлучио је да све своје капацитете кроз овај пројекат фокусира на озакоњење објеката који имају изузетан јавни значај, у циљу будућег улагања у исте зарад побољшања услова живота становника на територији града. Располагање јавном имовином није велики проблем у Суботици, али је зато озакоњење исте, увођење у РГЗ и будућа израда пројектно техничке документације препозната као горуће питање за управу града. Легализација, упис у РГЗ и катастар је главни предуслов за правилно, дугорочно и квалитетно располагање непокретностима, јер грађани пре свега, очекују предузетничку иницијативу, личну одговорност и свакодневна побољшања квалитета живљења у локалној заједници. Кроз овај пројекат предвиђено је потпуно решавање више објеката и локација које су изузетно значајни, објашњавају носиоци пројектне активности.

Како је истакнуто, детаљним анализирањем, дугорочним планирањем и великим искуством у пројектима, Град Суботица и Општина Сента препознали су потребе своје локалне заједнице у теми пројектног задатка.

Уговор о геодетским услугама и услузи припреме пројектно-техничке документације за процес легализације нелегалних објеката на територији града Суботице и општине Сента потписан је 4. марта 2020. године, а Град Суботица је тада уговорио посао са конзорцијумом на чијем је челу фирма „Простор“, вредан 17,8 милиона динара.

У оквиру Пројекта завршена је пројектно техничка документација за процес легализације 50 објеката, етажирања 15 и брисања 23 објекта у Суботици што је био главни циљ стављен пред пројектни тим који је руководио процесом од снимања објекта, израде елабората геодетских радова, катастарско топографских планова и пројекта геодетског обележавања и елабората спровођења, брисања објекта, израде планова посебних делова и извештаја о затеченом стању објекта, до уношења у евиденцију и пословне књиге Града Суботице и Општине Сента и попуњавања података о имовини у Централној бази података, наводе носиоци.

Како се још наводи, извођач радова је у року израдио пројектно техничку документацију за легализацију 88 објеката у Суботици и  легализацију 48 објеката у Сенти, чиме се сматра да је пројектна активност успешно реализована.

EUR/RSD 117.2771
Најновије вести