Фестивал камерне музике у Новом Кнежевцу: Музичка чаролија крај Тисе

НОВИ КНЕЖЕВАЦ: Фестивал камерне музике „Тисин цвет“, који већ 14. пут приређује Народна библиотека „Бранислав Нушић“ из Новог Кнежевца, почео је у петак увече концертом овдашње талентоване флаутисткиње Милице Томић, уз клавирску пратњу Себастијана Губијана из Италије, који је био лепршава музичка чаролија у варошици крај Тисе.
flauta flautiskinja
Фото: Dnevnik (M. Mitrović)

Томићева је као ђак генерације завршила Основну музичку школу Нови Кнежевац, потом и Средњу музичку школу „Исидор Бајић“ у Новом Саду у класи професорке Јасне Марковић Вујановић. Дипломирала је на Академији уметности у Новом Саду у класи професорке Лауре Леваи Аксин и сада завршава мастер студије флауте на Конзерваторијуму „Ђузепе Тартини“ у Трсту.

Она и Себастијано Габијан, који је тренутно на мастер студијама клавира на истом конзерваторијуму у Трсту, пред  публиком која је испунила салу новокнежевачке библиотеке, извели су дела Франца Шуберта, Лоуела Либермана, Сезара Франка, као и нашег познатог композитора  Александра С. Вујића (1945-2017) који је био оснивач и до прошле године уметнички директор Фестивала „Тисин цвет“.

Томићева и Губијан су Вујићу у част свирали композицију „Пита ли Тинке“, једну од три композиције „Из источне Србије“, коју је Вујић посветио Томићевој. Другог дана фестивала у православном храму Светог архангела Михаила у Обилићеву концерт посвећен Александру С. Вујићу одржали су интерпретаторка духовне музике Дивна Љубојевић и њен ансамбл „Мелоди“.

Данас, у недељу, у 19 сати у сали Библиотеке наступа квинтет „Симфонијета“ из Београда, док је завршни део фестивала „Тисин цвет“ 15. и 16. септембра. Фестивал се одржава под покровитељством општине Нови Кнежевац и суфинансирање Покрајинског секретаријата за културу и јавно информисање АП Војводине.

М. Митровић

EUR/RSD 117.5668
Најновије вести