Фестивал позоришта за децу у Суботици од 19. септембра

СУБОТИЦА: Међународни фестивал позоришта за децу у Суботици биће одржан по 28. пут од 19. до 24. септембра у организацији Отвореног универзитета Суботица, и у новом издању ће доделити Награду за животно дело „Мали принц” редитељу и глумцу Јовану Царану, и креаторки лутака, костима и сценографије Људмили Константиновој Хенсе из Казахстана.
pozoriste bioskop publika pixabay
Фото: pixabay.com

Постхумна награда за живот посвећен ствалаштву за децу припала је истакнутом редитељу Драгославу Тодоровићу.

Награде се додељују за изузетан допринос развоју културе и сценске уметности за децу.

Редитељ и глумац Јован Царан рођен је 1951. у Зрењанину, где је радио у њиховом луткарском позоришту као глумац-луткар од 1974. године.

Играо је у готово свим представама Луткарског позоришта, освојио је 30 награда са разних фестивала - за глуму, дизајн лутака, сценографију, режију, луткарски текст.

До сада је у богатој каријери режирао око 50 представа, већину управо у Зрењанину, а радио је и у позоришту Кикинде, где је реализовао 10 комада.

Људмила Константинова Хенсе креаторка је лутака, костима и сценографије из Казахстана, а рођена је 1965. године у Ханкавану у Јерменији.

Школовала се у граду Кустанај у Казахстану а онда у Чељабинску у Русији.

После дипломирања, до одласка у Немачку, радила је као главни уметник Руског драмског и луткарског позоришта у Костанају (Казахстан), постављајући представе у више руских градова као сценограф и креатор лутака.

Радила је луткарске комаде у Русији, Пољској, Немачкој, Србији и Црној Гори, а тренутно живи у Минхену.

Драгослав Тодоровић, рођен 1948. у Паризу, дипломирао је позоришну режију на Факултету драмских уметности у Београду 1979. године, а као млад је живео у Хамбургу, учио је глуму и пантомиму, и играо у позориштима и кабареима.

Урадио је велики број драмских и луткарских представа на многим сценама Србије и региона - Дечје позориште Републике Српске, Новосадски нови театар, Позориште „Зоран Радмиловић“ Зајечар, Позориште лутака Ниш, Театар за деца и младинци Скопље, Дечје казалиште Бранка Михаљевића Осијек, Позориште младих Нови Сад, Народно Позориште „Тоша Јовановић“ Зрењанин.

Такође, постављао је представе и у Торонту (The Robert Gill Theatre, The Eljuity Shonjcase Theatre), где је живео пет година, бавио се режијом и предавао глуму.

Међу добитницима награде “Мали принц”, коју Фестивал додељује од 2000. године, били су - Бранка Веселиновић (2019), Зоран Христић (2016), Миња Субота (2015), Тимоти Џон Бајфорд (2014), Бранко Милићевић Коцкица (2007), Љубивоје Ршумовић (2006), и многи угледни ствараоци за децу.

Међународни фестивал позоришта за децу у Суботици један је од најзначајнијих фестивала у региону који више од четврт века окупља ствараоце чији је професионални рад посвећен најмлађима.

За 28. издање у Суботици пријављено је 130 представа из 31 земље света: од Индије, Индонезије, Израела, Ирана, Кине, Бразила, Мексика, преко Немачке, Мађарске, Чешке, Русије, Пољске, Италије, Летоније, Естоније, Аустрије, Белгије, Португала, Украјине, Француске, Аустрије, Бугарске, Румуније, до Босне и Херцеговине, Хрватске, Црне Горе, Македоније и Србије.

У селекцији се налазе луткарске и драмске представе, од традиционалних техника и тема, до савремених и актуелних прича, од класичне књижевности за децу и народних митова до тематике свакодневних проблема.

EUR/RSD 117.5838
Најновије вести