Фестивал у Суботици посвећен кинеском позоришту за децу

СУБОТИЦА: Јубиларни 25. Међународни фестивал позоришта за децу, који се одржава од 16. до 21. септембра у Суботици, обележиће и специјалан програм посвећен једној од највећих светских култура и позоришних традиција - Кини.
25. Medjunarodni festival za decu-Kina/Tanjug
Фото: Tanjug

Кинеско позориште за децу биће представљено кроз драмске и луткарске представе.

Кроз спој древних техника и савременог стваралаштва српска публика ће упознати приче које вековима едукују децу и одрасле и представљају срж кинеске културе, филозофије и начина живота. 

Кинеско луткарство и театар сенки су одувек привлачили пажњу дивно израђеним луткама, елоквентним дијалозима и врхунским драмским квалитетом, а део те раскошне уметничке ризнице приказаће Шангајска позоришна академија кроз легенде базиране на кинеском фолклору и литерарним ремек-делима кинеских аутора.

Спој кинеске опере, филозофије, борилачких вештина и других класичних елемената кинеске културе приказаће Кинеско национално позориште из Пекинга у представи "Три монаха" која представља универзалну причу о односу човека и природе.

Највећа светска ризница фигура од сенки и лутака, збирка Музеја кинеских лутака и сенки - Музеја кинеског позоришта сенки из Ченгдуа, биће представљена изложбом "Живописне сенке и лутке", која ће бити отворена 16. септембрау Галерији Отвореног универзитета Суботица. 

У оквиру филмског програма биће приказана три класична кинеска анимирана филма, базирана на легендама и књигама за децу - "Краљ мајмуна: Пометња на небесима", "Лотосов фењер" и "Буни медведи: Мистична зима".

У такмичарском програму Међународног фестивала позоришта за децу биће приказано 14 представа из 12 земаља. 

Од пратећих програма публика ће имати прилику да ужива и у балету “Пинокио” Српског народног позоришта у Новом Саду, драмско-плесном програму на централном градском тргу који припремају деца различитог узраста, промоцијама књига, изложби плаката студената Факултета примењених уметности, радионицама и вечерима са добитницима награде "Мали принц" - Душаном Поп Ђурђевим и Вјеславом Хејном.

Сви програми су бесплатни за све посетиоце.

EUR/RSD 117.5794
Најновије вести