Фестивал вина у Зрењанину добија интернационални карактер

ЗРЕЊАНИН: Интернационални банатски фестивал вина „Зрењанин 2020” одржаће се 6. марта у хали „Медисон“, уз садржајан и богат програм, најављују организатори ове манифестације.
д
Фото: Dnevnik.rs

Једнодневном догађају претходиће низ активности и припремних радњи. Тако ће 28. и 29. фебруара, у Културном центру Зрењанина, бити организован пријем узорака вина која ће бити квалификована за надметање.

Вино се предаје у категоријама црвеног, белог, розе и шилер, а посебна категорија биће „банатски шилер“, или оно што овдашњи винари зову право домаће банатско вино. Узорци се предају од 7 до 15 часова. Оцењивање вина радиће међународне судије, врхунски познаваоци вина, што је манифестацији обезбедио рођени Зрењанинац Игор Луковић.

- Манифестација коју смо организовали у протеклој деценији, за избор најбољег вина Баната, ове године прерашће у интернационални фестивал. Очекујемо учеснике из Румуније, па и банатског дела Мађарске. Новина је и да ће се финални фестивалски дан организовати у хали „Медисон“, све захваљујући подршци Туристичке организације, Културног центра и ИП медиа, као и покровитељству Града Зрењанина – нагласио је Бранислав Прохаска из удружења „Клуб вина“, које је координатор такмичења „Најбоље вино Баната“.

Члан организационог одбора манифестације Зоран Љуботина, иначе директор Туристичке организације Града Зрењанина, изнео је више детаља о самом фестивалском дану.

- Ова манифестација је од великог значаја за наш град, јер у нашој средини имамо велики број виноградара и људи који се баве вином. Ове године осмислили смо допунски програм и наступ излагача, произвођача вина, који неће учествовати такмичарски, али и произвођача сухомеснатих производа, сирева, меда… - нагласио је Љуботина.

Учесници који нису заинтересовани за такмичење могу се пријављивати у Туристичкој организацији Града Зрењанина.

Директор зрењанинског Културног центра Горан Маринковић је истакао да ће ова установа и даље здушно подржавати манифестацију која добија све масовнији карактер и интернационалну ноту. Улазница на фестивал биће неповратна дегустациона винска чаша, која ће се продавати за 200 динара. Фестивал ће бити отворен уз винску химну, у интерпретацији вокалне солисткиње Ане Алексић Шајрер и уз клавирску пратњу Марте Ронто. У 11 часова је свечано отварање, уз присуство покрајинских и градских званичника.

У културно-уметничком програму учествоваће вокална солисткиња Милица Досковић, песникиња Маја Пандуров, глумац Јовица Јашин и КУД „Пионир“. Планирана су и предавања реномираних стручњака, подељена у два дела. Проглашење победника и додела награда биће у 14.30 часова. Програм закључује Тамбурашки оркестар „Мелеми“, наступом од 17 часова.

Ж. Б.

EUR/RSD 117.5834
Најновије вести