Фестивал "Вршачка позоришна јесен" од 1. до 7. новембра

ВРШАЦ: Међународни фестивал класике "Вршачка позоришна јесен" биће реализован као 28. издање од 1. до 7. новембра у Народном позоришту "Стерија" у Вршцу.
vrsac
Фото: Дневник/ Р. Хаџић

Под слоганом "Класика на ветрометини", фестивал ће публици представити селекцију од пет наслова такмичарског програма, које је одабрао Бранислав Недић, драматург и управник Крушевачког позоришта.

Како је навео селектор, док је бирао представе, руководио се жељом да измири стручну јавност и "обичног" гледаоца који воли да долази у позориште.

Фестивал ће 1. новембра отворити премијера комада "Фалстаф - Веселе жене виндзорске", комедија настала по тексту Виљема Шекспира, у режији Даријана Михајловића, а у продукцији домаћина - НП "Стерија", Вршац.

Следећег дана, као и 3. новембра, Народно позориште Суботица ће извести своје две вишеструко награђиване представе са Стеријиног позорја и "Нушићевих дана".

Суботички ансамбл на српском језику представиће комад Александра Аце Поповића - "Кус петлић" у режији Милана Нешковића, док ће Драма на мађарском језику играти "Ожалошћену породицу" Бранислава Нушића, редитеља Андреја Боке.

Следећа представа је "Употреба човека" према роману Александра Тишме у режији Бориса Лијешевића, рађена у копродукцији фестивала Нови тврђава театар и Будва град театар, "East West центар" Сарајево, и театра "Ујвидеки сзинхаз" из Новог Сада.

Такмичарски круг затвара се драматизацијом романа "Деобе" Добрице Ћосића у редитељској поставци Југа Радивојевића, као копродукција СНП-а, Народних позоришта у Нишу и Приштини.

Жири фестивала ће радити у саставу: редитељ Мишко Динуловић, књижевник и театролог Милош Латиновић, иначе управник Битеф театра, и глумац Зоран Карајић.

Стручни трочлани жири ће доделити награде за најбољу представу у целини, најбољу режију, мушку и женску улогу, награду за младог глумца "Томислав Пејчић" и специјалну награду.

Разговоре о позоришту након извођења свих фестивалских представа у оквиру округлог стола водиће театролошкиња Јелена Перић.

Осим такмичарског, спреман је занимљив пратећи програм сачињен од изложби, промоција књига и програма за најмлађу публику.

Тако ће после дужег времена на вршачкој позоришној сцени бити изведена опера за децу "Бастијен и Бастијена" В. А. Моцарта, у режији Ане Григоровић, Народног позоришта из Београда, као и "Краљ лавова" редитеља Петра Кокиновића, у продукцији "Алегрето театра".

Народно позориште Тимочке крајине "Зоран Радмиловић" из Зајечара представиће се са два комада - "Чучук Стана - Српкиња и Гркиња" по тексту и режији Жељка Хубача и класиком драмске књижевности - "Покондирена тиква" Јована Стерије Поповића, у режији познате глумице Оливере Викторовић Ђурашковић.

Осим тих представа, у пратећем програму ће бити организована и промоција књиге "Аписова клетва и друге драме" Миодрага Илића у едицији "Антологија савремене монодраме", као и изложба костима и плаката самог позоришта и фестивала, на отварању манифестације.

EUR/RSD 117.3323
Најновије вести