Фотокопирница у Кули пример инклузије

КУЛА: Радна терапија у дневном боравку Удружења за помоћ МНРО „Плава птица” у Кули одвија се кроз различите активности. Највећи тест за кориснике је рад у фотокопирници „Птичица”, која се налази поред зграде Општине, а припада Друштву. Ту се најбоље види резултат вишегодишњег рада са особама које имају развојне проблеме и са великим трудом их превладавају у жељи да буду прихваћени и једнаки.
ц
Фото: Дневник/ Јелена Ивановић

Кроз рад се побољшавају моторички, радни и социо-емоционални капацитети особа са тешкоћама у развоју. Међутим, при уласку у фотокопирницу и у  сусрету са Мирком, постидећете се уколико сте имали неке предрасуде, кад видите колико он брзо рачуна и враћа кусур. Као да има дигитрон у глави. Његова сметња је слабовидост, односно он је скоро потпуно слеп, али ако се познајете, биће довољан само један глас, да вам се обрадује када уђете у радњу.

Мирко Даковић воли рад у фотокопирници, у којој је упослен већ осам година сваког радног дана.

- Улазе људи из општине, али и други да им фотокопирам нешто, мада продајемо и разне сувенире, крпе, столњаке које праве Жана и Мирослав, који овде такође раде - каже Мирко са великим осмехом, јер се ођедном напунила мала фотокопирница.

Милинка Милицки такође дуги низ година услужује људе у њиховој фоткопирници- сувенирници и једва је дочекала да нам се похвали како је купила лопту сестрићу Петру за рођендан, кога ће ускоро видети.

- Имам брата Зорана и сестру Јасмину која се удала у Црвенку, и била сам на свадби, а једва чекам рођендан њеног сина Петра - каже Милинка, која има 48 година и брине се да фотокопирница буде чиста за све муштерије, али и да прода покоји сувенир.

Она каже да воли рад у фотокопирници јер може да се дружи са разним људима, али да ипак највише воли своје пријатеље из Суботице.

М. Стакић

 

Пројекат „Равноправни” реализовала је „Панонија медиа” уз подршку „Дневника”. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове Општине Кула.

EUR/RSD 117.5834
Најновије вести