ГРАД ВРШАЦ ПОДИЖЕ БЕЗБЕДАН И АТРАКТИВАН ВИДИКОВАЦ: Нови поглед с Гудуричког врха

ВРШАЦ: У сарадњи са Министарством туризма, Град Вршац планира изградњу новог атрактивнијег, савременијег и безбеднијег видиковца на Гудуричком врху, у циљу развоја туризма, надгледања шума и заштите од пожара.
9
Фото: Дневник / Град Вршац

Вршачке планине обилују високим растињем и густом шумом, због чега је онемогућен поглед на равницу и панораму, што видиковцу даје већи значај.

Тендер за израду техничке документације за изградњу је спроведен, а обезбеђене су и све потребне сагласности.

Укупно је издвојено за радове 6,63 милиона динара.

Видиковац ће бити лоциран на катастарској парцели 1541 КО Велико Средиште, на Вршачким планинама у режиму заштите II степена, што представља заштићено подручје од великог значаја, на надморској висини од 641 м, на највишем врху Војводине, у непосредној близини старог видиковца.

Осим самог објекта видиковца у плану је изградња три нова одморишта на путу до видиковца, како би посетиоци могли да се освеже и одморе.

Циљ је да видиковац буде у традиционалном стилу, у складу са потребама и условима еко-туризма.

 


Пример добре праксе

Много посла је пред вршачком локалном самоуправом, где ће се као и до сада трудити да све велике планове реализују. 

-  Урадили смо много тога, али посла увек има и ми ћемо настојати да нашим грађанима пружимо најбоље услове за живот - рекла је градоначелница Вршца Драгана Митровић. - Наш град већ дуже време представља пример добре праксе у спровођењу активности у свим областима. Подједнако нам је важан развој и града и околних насељених места, тако да не постоји место где нисмо уложили значајна средства у обнову, изградњу, путну инфраструктуру и још много тога, а тек нас чекају значајни пројекти.


 

План је да се платформа испројектује тако да се омогући несметан поглед на панораму равнице, а изнад ће бити постављен кров од челичне конструкције у комбинацији са дрвеним облогама.

Од подножја брда до Гудуричког врха води вијугава стаза кроз густу шуму, која је омиљена међу планинарима и рекреативцима који желе да овековече освајање највишег врха, али и поглед на Јужни Банат.

 


Највиши врх Војводине 

Гудурички врх је у заштићеном подручју од великог значаја, на 
надморској висини од 641 метар


 

Са Гудуричког врха тренутно је мала видљивост, јер је јака кошава 2019. године срушила видиковац који се ту налазио и који из безбедносних разлога није био у употреби и пар година раније.

Изградња новог видиковца је изузетно важна за развој туризам, јер гости који долазе моћи ће да уживају у прелепом погледу на панораму града, али и читавог региона, јер се поглед простире 50 километара према Румунији, а са друге стране према Београду, где се импресиван поглед протеже ка Авали.

В. Х. 

EUR/RSD 117.0389
Најновије вести