Гради се стаза здравља кроз Липовачу

ШИД: У шуми липа и тишине - Липовачи која катастарски припада Националном парку Фрушка Гора, ових дана разлеже се бректање машина које раде по пројекту Туристичке организације Шида.
lipovaca1
Фото: Dnevnik.rs

Директорка ТО Шид Кристина Радосављевић, која је обишла радове, потврђује нам да је пројекат изградње стазе здравља добио подршку на конкурсу Министарства трговине, туризма и телекомуникација.

„Укупна вредност нашег пројекта је 17 милиона динара. Изградња такозване стазе здравља у излетишту Липовача иде у неколико фаза. За прву фазу добили смо од Министарства три милиона динара, а од Општине Шид 700.000 динара. По пројекту стаза је дуга 3,5 километара, а широка 2,5 метра. Ми ћемо ове године урадити око 600 метара стазе“, каже директорка Радосављевић.

У почетном делу стазе нешто преко сто метара је бетон, а остатак ће бити покривен боровом кором, која је популарна и све чешће се виђа на стазама за шетање и вожњу бицикла.

„Боровина се уклапа у наш амбијент, јер ми на Липовачи немамо ни камена ни шљунка, него липово дрво. И зато је ова кора идеална за нашу стазу. С обзиром на коначну дужину стазе ми смо предвидели мобилијар у виду клупа за одмор и канти за смеће. Радове смо почели пре десетак дана, кад је реч о првој фази очекујемо да се заврши у наредних 15 дана.“

Сама по себи стаза нема атрактивност и велики значај за туристичку понуду Шида, али по речима директорке ТО Кристине Радосављевић, намера је да се на овај начин мотивишу предузетници, да иновирају рад ресторана и дају неке друге садржаје.

Фото: Директорка обишла раднике у Липовачи, фото: Дневник

„Надамо се да ће ово наше улагање у инфраструктуру излетишта бити прави подстицај приватницима. Липовача је некад била пуна младости и бројних излетника и на њој су се људи окупљали готово сваки дан, посебно када су празници. Данас није тако, па Туристичка организација настоји да често доводи групе туриста да уживају у овом природном амбијенту. Ми немамо уређена друга излетишта на која би довели екскурзије ученика, пензионера, осим нешто мало у Моровићу. Нама је циљ да Липовачи вратимо стари сјај, да буде место за рекреацију, али и добар залогај. Све то зависи не само од Туристичке организације и локалне самоуправе већ и од предузетничке иницијативе, а како се може запазити, некада популаран ресторан усред шуме је поприлично девастиран, а ту је и објекат који би могао да прими 25 туриста на ноћење“ каже директорка ТО.

Стаза здравља на Липовачи, када се заврши, биће атрактивна за излетнике који могу даље да продуже у правцу манастира у Привиној Глави или у правцу Чесминог дола и Бачинаца. Стаза здравља је практично старт за ове друге дестинације. У Туристичкој организацији Шида надају се наставку радова у Липовачи у оквиру друге фазе, а уз подршку ресорних државних органа и локалне самоуправе.

Текст и фото: Д. Савичин

(Текст је део пројекта који је суфинансиран од стране Општине Шид. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове Општине.)

EUR/RSD 117.5755
Најновије вести