Градоначелник Јањић обишао Ботош, Томашевац, Орловат и Лукићево

ЗРЕЊАНИН: Градоначелник Зрењанина Чедомир Јањић са сарадницима, обишао је Ботош, Томашевац, Орловат и Лукићево, у наставку припрема за израду буџета.
1
Фото: Мештанима приоритет путеви, превоз до града и водоснабдевање

Кроз разговоре с члановима савета месних заједница и мештанима сагледано је оно што је могуће урадити у кратком периоду, а какве су потребе села за које су потребна и улагања Покрајине и Републике.

- Више од 120 милиона динара опредељено је месним заједницама, буџетом за ову годину и вероватно ћемо толико пара имати и за следећу годину - нагласио је Јањић и додао да се доста проблема у селима може решити релативно брзо. - Управо из тих разлога са мном су на терену и начелници појединих одељења у Градској управи који ће већ ових дана решити неке од тих проблема, а неке наредног месеца.

Генерално, у свим селима проблем представљају дотрајали путеви, неасфалтиране улице и лош аутобуски превоз до града. У већини села постоје и проблеми с водоснабдевањем и канализацијом.

-Реконструкција путева је у првом плану, али је проблем и пијаћа вода. Овај проблем решила би нам еко-чесма која је у изградњи и надамо се да ће бити у функцији до краја године. Функционишу јавна расвета, школа, амбуланта, имамо геронтодомаћице, а градоначелнику смо представили иницијативу да се отвори обданиште за децу од три године, јер има доста запослених родитеља - навео је председник Савета Ботоша Далибор Паскулов.

Мештани Орловата су незадовољни стањем бунара за водоснабдевање, изгледом парка и недостатком средстава за организовање ликовне колоније у част најпознатијег мештанина Уроша Предића. Указано је и на проблеме са јавном расветом и дивљим депонијама. Градоначелник Јањић је указао да је за Орловат ове године из буyета издвојено 2,5 милиона динара, а да ће врло брзо ЈП „Србијагас” почети с радовима на гасификацији села. Вредност те инвестиције је 1,4 милиона евра. Најавио је и скори почетак комплетне реконструкције јавне расвете у свим селима, као и у самом граду. Јањић је, такође, истакао да ће се јавни превоз решавати кроз модел јавно-приватног партнерства, јер је и он лично незадовољан како функционише и у граду и према селима.

У Лукићеву су градоначелнику и сарадницима предочили да је споменик у центру села посвећен народном хероју Вељку Лукићу – Курјаку у лошем стању и да чак представља опасност за пролазнике. Најављена је његова обнова у кратком периоду у сарадњи са Заводом за заштиту споменика културе. Мештане интересује и могућност бољег повезивања са Зрењанином. То је један од три приоритета локалног повезивања и реализација ће бити могућа вероватно већ наредне године, рекао је Јањић, када се буде градила последња фаза обилазнице око Зрењанина, од чије ће трасе у близини индустријске зоне „Југоисток”, Лукићево бити удаљено свега четири километра. Овај пројекат биће разматран у складу с градњом обилазнице и будућег ауто-пута од Зрењанина до Београда, али и значајно већих средстава које ЈП „Путеви Србије” намеравају да уложе у рехабилитацију и изградњу саобраћајница у средњобанатском региону.

Ж. Балабан

EUR/RSD 117.5806
Најновије вести