Грнчарија из „Лале” и на интернету

КАЊИЖА: Удружење за помоћ и заштиту интереса ментално и физички оштећених лица „ С тобом за њих“ из Кањиже, успешно се укључује у пројекте који обезбеђују упошљавање особа са инвалидитетом.

 Како би производи из више радионица ефикасније нашли пут до купаца управо је остварило пројекат „Примена маркетинга у социјалном предузећу“, уз подршку Покрајинског секретаријата за привреду, запошљавање и равноправност полова АП Војводине.

Нова интернет презентација Удружења „С тобом за њих“ обогаћена је садржајем веб-шопа, па ће производи из грнчарске и других радионица продавати преко интернета. Успеху пројекта допринели су програми у оквиру јавних радова, а овог пута четири особе са инвалидитетом добиле су посао на три месеца са подршком Националне службе за запошљавање и једна особа на пола године са подршком Општине Кањижа.

Сарадња са Покрајинским секретаријатом за привреду, запошљавање и равноправност полова почела је још 2008. године и од самог почетка опредељење је било да се инвалидима помогне тако што ће бити упослени. Покренуте су ткачка, повртарска, папирна и грнчарска радионица, при чему је Грнчарска радионица „Лала“ својом продукцијом привукла највише пажње.

- Грнчарство као стари занат има своју традицију у нашој регији, пре свега у Кањижи, па је и рад са глином од самог почетка заснивања социјалног предузетништва, прихваћен од наших чланова, штићеника, као и од стране свих чланова удружења – истиче председник Удружења „С тобом за њих“ Ференц Баги. -  Успели смо захваљујући нашим донаторима да развијамо квалитет рада, такође и продуктивност.

Појачана је потражња наших производа, па смо у овом циклусу успели да обезбедимо да упослимо четири особе са инвалидитетом. Програм је подржала и финансирала Национална служба за запошљавање Републике Србије. Од четири младе особе ангажоване у Грнчарској радионици „Лала“, три раде у грнчарској радионици и једна у администрацији. Ипак, ови програми само привремено решавају проблеме, али за Удружење као и за ове младе то много значи јер помаже на путу њихове интеграције.

Паралелно са програмом јавних радова у грнчарској радионици је упослен и један керамичар са евиденције незапослених. Пројекат „Примена маркетинга у социјалном предузећу“ омогућиио је да се мајсторије из грнчарске радионице и производи из осталих радионица понуде ширем кругу купаца, не само са подручја кањишке општине, него и из других подручја Србије, па и иностранства. За употребну и украсну грнчарију из радионице „Лала“ купцима се издају рачуни, док се за остале производе реализација остварује путем донаторских уговора.

- Онлајн продаја производа путем нашег веб-шопа омогућава нам да смањимо трошкове. До сада смо наше производе углавном продавали на разним манифестацијама у Кањижи и околини, на пијацама и вашарима, а савременим начином продаје преко интернета смањиће се трошкови које смо имали за превоз и отварају нам се нове могућности. Можемо у свакој прилици пружити одговарајуће податке заинтересованима о томе какве предмете имамо и шта нудимо  – наглашава Баги.

Континуиран рад Грнчарске радионице „Лала“ омогућен је набавком нове пећи за керамику већег капацитета. Она је набављена захваљујући донацији брачног пара Вагнер, који живи у Немачкој и већ више година подржава рад особа са инвалидитетом у Кањижи.

М. Митровић

 

EUR/RSD 117.5781
Најновије вести