Хоргош: Потиски водоводи богатији за нове радне и теренске машине  

ХОРГОШ: Предузеће „Потиски водоводи“ из Хоргоша, поред водоснабдевања житеља кањишке општине бави се и хидроградњом. Сопственим средствима комуналци су обновили возни парк новим радним и теренским возилима, вредним 23 милиона динара.
p
Фото: Opštinski čelnici Kanjiže u poseti Potiskim vodovodima/Dnevnik (M. Mitrović)

Председник и заменик председника кањишке општине Роберт Фејстамер и Небојша Ракић и ресорни члан Општинског већа Марко Ждеро, уверили су се приликом посете „Потиским водоводима“ да ће обновљени возни парк и механизација значити унапређење делатности овог предузећа, које хидрограђевинске радове изводи и ван кањишке општине.

С обзиром да „Потиски водоводи“ од стране локалне самоуправе имају свега седам одсто поверених послова, то је фирма која се самостално бори на тржишту. Због тога је на понос свих нас, боља опремљеност и унапређење услова за обављање послова има велики значај за добијање послова и успешно привређивање, нагласио је заменик председника општине Небојша Ракић.

„Потиски водоводи“ су богатији за четири возила, између осталог нови комбиновани багер, камион „путарац“, два теренска теретна возила „фијат панда“ и један половни камион кипер марке „ивеко“. Директор „Потиских водовода“ Душан Глишић предочио је да је возни парк обновљен сопственим средствима предузећа и путем финансијског лизинга, што је од изузетног значаја пошто постојећи возни парк и грађевинске машине су застарели и имају књиговодствену вредност нула динара.


Ангажовани у Малом Иђошу

Хоргошка фирма тренутно је ангажована на изградњи фекалне канализације у општини Мали Иђош. Ту  су услови рада јако тешки, јер се радови обављају и до дубине од осам метара и уз висок ниво подземних вода.

На сву срећу спремили смо се за рад и у најтежим условима обнављањем постојеће опреме, све пумпе за снижавање нивоа подземних вода су исправне и на терену су. На истеку прошле године успели смо да купимо оно што нам је неопходно ради безбедности на раду и силаска у ров, јер је земљиште јако порозно. Купили смо и челичне талпе неопходне за сигурне услове рада и извођење радова, за шта смо инвестирали око два милиона динара, каже Душан Глишић.


Дошли смо били у ситуацију да наш возни парк, грађевинске машине и механизација су годинама израбљивани, да нам комбиноване машине и багери имају од 15.000 до 18.000 радних сати, што изискује сталне поправке и велике трошкове, утиче на продуктивност и резултате пословања. Куповином ове механизације и возила у великој мери повећавамо продуктивност, смањујемо трошкове и олакшавамо запосленима тако да имају боље услове рада, појаснио је Глишић.

Пандемија је лане утицала на пословање „Потиских водовода“, су и поред тога успели да заокруже ову инвестицију предвиђену програмом пословања. У „Потиским водоводима“ очекују да ће обезбедити средства за извођање хидрогађевинских радова и на подручју кањишке општине, пре свега у Хоргошу на изградњи фекалне канализације и обнове дела застареле водоводне мреже која је од азбестних цеви. Предузеће је сопственим средствима финансирало израду неопходне пројектно-техничке документације, а обезбеђење средстава се очекује учешћем локалне самоуправе на покрајинским конкурсима.

М. Митровић

 

EUR/RSD 117.5705
Најновије вести