Игре од севера Бачке до Солуна

КАЊИЖА: Српско аматерско културно уметничко друштво „Свети Сава” из Кањиже било је

домаћин и организатор четвртог међународног фестивала фолклора, на коме су наступили ансамбли из Србије, Републике Српске и Грчке. Пре наступа учесници су у ношњама продефиловали главном улицом.

Манифестацију је свечано отворио заменик покрајинског секретара за културу и информисање Небојша Кузмановић, а учеснике је у име локалне самоуправе Кањиже поздравио Еде Сарапка, заменик председника Скупштине. Члановима дечије фолклорне групе домаћина САКУД „Свети Сава” који су први заиграли сплет игара из Србије и другим учесницима, Кузмановић је пожелео да им корак увек буде лак, а срца весела и раздрагана.

- У убрзаном и материјалним вредностима оптерећеном времену у којем живимо мало је онога што се заснива и траје на чистој љубави, личном ентузијазму и несебичном давању. Управо на томе се заснива културни аматеризам који ви негујете и који је заправо својеврсна духовна и културна мисија која заслужује свако поштовање – нагласио је Небојша Кузмановић.

Он је истакао да се управо неговањем културног аматеризма доприноси чувању националног идентитета и за садашњост и за генерације које долазе. Кузмановић је додао да фестивал у Кањижи посебну пажњу заслужује због тога што је замишљен као окупљање фолклорних друштава из Србије и земаља у окружењу, која негују српску традицију и нешто што повезује, напомињући да има разлике у фолклору већ у зависности из које земље ансамбли долазе, али да нема разлика у ентузијазму и настојањима да се негује традиција и култура.

Фолклорни ансамбли домаћина из Кањиже и гостију из Остојићева, Умке, Нових Бановаца, Бечеја, Обудовца из Републике Српске и групе „Епирус“ из Солуна (Грчка), а такође и чланови КУД „Тисађенђе“ из комшијског Новог Кнежевца које негује мађарски фолклор, побрали су аплаузе. Они су представили игре од севера Бачке и Баната, Шумадије, Ваљевске Колубаре и других крајева, па све до игара из Солуна.

Домаћини из САКУД „Свети Сава“ су се потрудили, захваљујући подршци локалне самоуправе Кањиже и спонзора, да угосте око 250 фолклораца, који су фестивал завршили дружењем у Дому кањишког  друштва.

Текст и фото: М. Митровић

 

 

EUR/RSD 117.5795
Најновије вести