Инклузија важна од најранијег доба

ЗРЕЊАНИН: Предшколска установа Зрењанин и Мобилни тим за социјалну инклузију Рома града Зрењанина, уз подршку Црвеног крста, организовали су промотивну активност под називом „Ми смо у вртићу сви, хајде са нама и ти!”.
U zrenjaninskim vrtićima nastoje da uključe što više romskih mališana  Foto: Zrenjanin.rs
Фото: У зрењанинским вртићима настоје да укључе што више ромских малишана  Фото: Зрењанин.рс

Радионице су одржане у просторијама месних заједница „Доља-Црни шор” и „Вељко Влаховић”.  Циљ радионице био је подизање свести родитеља ромске националности зашто је важно рано укључивање деце у систем предшколског васпитања и образовања, као и значај прихватања и поштовања припадника других народа и мањинских група.

Родитељи ромске националности који су довели своју децу на промотивну активност били су расположени за разговор, али и да учествују у активностима заједно са својом децом. Показали су да имају поверења у васпитаче, а били су отворени за питања, предлоге и сугестије. Радионица је обухватила 73-оје деце предшколског узраста, али и родитеље, васпитаче, педагога за ликовно васпитање и социјалног радника Предшколске установе, као и сарадника из Градске управе, који су се у уводном делу представили, а деца песмом и игром, а касније и кроз радионицу ликовног, упознали и играли са другарима из вртића „Бамби” и „Полетарац”.

На крају радионице волонтери Црвеног крста упознали су малишане са основним принципима рада њихове хуманитарне организације, подстичући учење како живети са различитошћу, учити из ње, али и како делити са другима и помагати им.

Активност је спроведена у складу са „Стратегијом за унапређење предшколског васпитања и образовања града Зрењанина за период од 2018. до 2022.године” и у складу са планом за област образовања Мобилног тима за социјалну инклузију Рома града Зрењанина за ову годину.

Инклузија је процес који подразумева укључивање деце, не само у образовање, већ и у остале сфере друштвеног живота. Овакве активности представљају пример добре праксе сарадње институција и локалне заједнице, а за инклузију је неопходна подршка целог система и међусобна сарадња многих институција, без чије подршке инклузија не би била могућа.     

М. Сћ

 

EUR/RSD 117.0769
Најновије вести