Инсталисана савремена црпна станица у Зрењанину

ЗРЕЊАНИН: Изградњом црпне станице „Центар”, која је смештена код Дома ученика средњих школа „Ангелина Којић – Гина”, у значајној мери је побољшан систем одвођења и прикупљања отпадних вода у граду Зрењанину.
crpna stanica centar (1)
Фото: VIK Zrewanin

Уз рад мањих црпних станица, у Његошевој и Сарајевској улици, и на Михајловачком друму, које су пуштене у рад у претходном периоду, трајно је решен проблем изливања отпадних и атмосферских вода који се појављивао у појединим улицима у овом делу града.

“„Центар” је једна од најважнијих, највећих, а уједно и најсавременијих црпних станица којих је у граду укупно 80. У њу се прикупљају отпадне воде из северног дела града, од надвожњака, Иве Лоле Рибара, Цара Душана и већег дела градског насеља Граднулица, као и Елемира. Њеном изградњом омогућено је измештање црпне станице са централног градског трга и то је био предуслов да се спроведе завршна фаза сређивања центра града, а и решен је дугогодишњи проблем са непријатним мирисима на углу улица Савезничке, Слободана Бурсаћа и Цара Душана“, објашњава руководилац Службе информисања и пословних комуникација у ЈКП „Водовод и канализација” Синиша Гајин.

Укупна вредност ове инвестиције је 91,5 милиона динара, од чега је Град Зрењанин обезбедио 81,5, а „Водовод и канализација” је остатак издвојио из сопствених средстава. Инвестиција је обухватала изградњу саме црпне станице, њено машинско, електро и инфраструктурно опремање, као и изградњу потисног вода фекалне канализације од Малог моста до магистрале.

Укупна вредност ове инвестиције је 91,5 милиона динара, од чега је Град Зрењанин обезбедио 81,5, а „Водовод и канализација” је остатак издвојио из сопствених средстава. Инвестиција је обухватала изградњу саме црпне станице, њено машинско, електро и инфраструктурно опремање, као и изградњу потисног вода фекалне канализације од Малог моста до магистрале. Поменутим потисним водом „Центар” је повезан са црпном станицом „Мали мост” одакле се отпадне воде даље одводе до Улице Марка Орешковића и потом ка Александровачком каналу.

„Радови на црпној станици започети су у зиму 2013. године и убрзо потом су прекинути, да би се наставили у новембру 2014. паралелно са изградњом потисног вода фекалне канализације који је завршен у мају 2015. године. Од тада је и црпна станица, иако није била комплетно завршена, у употреби, али је функционисала уз одређена техничка решења и физичко ангажовање радника нашег предузећа. У другој половини прошле године обезбеђено је самостално напајање црпне станице, завршено је машинско опремање, окончани су и радови на инфраструктури око самог објекта и постављен је „Скада” систем за даљинско управљање и надзор црпне станице, чиме је она у потпуности аутоматизована и од пре месец дана као таква је и у функцији“, наглашава Гајин и напомиње да су током изградње потисног вода фекалне канализације и током реконструкције центра града на траси извођења радова комплетно замењене цеви водоводне мреже.

ЈКП „Водовод и канализација”, иначе, располаже са око 80 већих црпних станица у граду и селима, помоћу којих регулише прикупљање и одвођење отпадних вода.

Ж. Балабан

 

 

EUR/RSD 117.0612
Најновије вести