ИПА програм оживљава Бегеј од границе до Клека

ЗРЕЊАНИН: У оквиру ИПА програма прекограничне сарадње Србије и Румуније, односно пројекта „Ревитализација навигационе инфраструктуре на Бегеју”, у Зрењанину је одржан састанак делегације Румуније и представника Јавног водопривредног предузећа „Воде Војводине“.
1
Фото: Предвиђена је набавка пловног багера и косачице за одржавање пловности

Састанак је организован на иницијативу главног партнера, „Банат Ривер Басин Администратион” из Темишвара, и први је такав састанак од почетка пројекта реализован на територији Србије.

Циљ састанка био је усаглашавање текућих активности на реализацији пројекта, а након њега је потписан извештај о напретку. Партнери су се, истовремено, договорили о даљим активностима које ће довести до успешне реализације започетог посла.

Поред санације хидротехничких објеката, планирано је постављање плутајућег дока и изградња бициклистичке стазе уз канал

У Србији, ИПА пројекат прекограничне сарадње са Румунијом односи се на ревитализацију канала Бегеј, на потезу од границе са Румунијом до хидротехничког објекта у Клеку, у дужини од 32,26 километара. Пројекат ревитализације канала Бегеј подразумева санацију хидротехничких објеката у Клеку и Српском Итебеју и изградњу двонаменске стазе (радно-инспекционе и бициклистичке), од границе са Румунијом до преводнице у Клеку. Такође, обухвата и изградњу плутајућег дока за привез пловних објеката, израду техничке документације за потребе измуљења, депоновања и ремедијације седимента на пловном Бегеју, као и набавку пловног багера и пловне косачице за одржавање његове пловности.

Укупна вредност радова износи око 14 милиона евра. Радови су започети ове године, а завршетак је планиран за 2021.

Ж. Б.

Пројекат „Зрењанинска хроника“ реализовала је „Панонија медиа“ у сарадњи са „Дневником“. Ставови изнети у овом тексту нужно не изражавају ставове локалне самоуправе, која суфинансира пројекат.

EUR/RSD 117.9389
Најновије вести