Ишчекивање чаролије чудесног цвета на реци Тиси

КАЊИЖА: Баш као варљиви и непредвидиве временске прилике, непредвидива је и појава лепршавих инсеката Тиског цвета који дочарава јединствен природни феномен цветања реке Тисе.
t
Фото: Čekanje Tiskog cveta na kanjiškom Štrandu

Цветање Тисе у ово време нестрпљиво ишчекују љубитељи реке и њеног природног миљеа, али чудесни Тиски цвет на површину воденог огледала Панонске принцезе израња и приређује краткотрајну заносну љубавну чаролију тек када се за то скоцкају сви услови.

Тиском цвету у част приређују се фестивали у Кањижи, Сенти и Новом Бечеју, па је сезона фестивала цветања Тисе отворена у петак у предвечерје на кањишком Штранду, у шта се уклопио и пројеката прекограничне сарадње „Модерн Фолкинг“, који Омладинско културно удружење „Вемсикал Србија“ из Кањиже реализује са удружењем „Домбош“ из Малог Иђоша и Фондацијом католичке омладине из Сегедина.

Предсендик ОКУ “Вемсикал” Србија Ласло Виги каже да је циљ пројекта “Модерн Фолкинг” јачање мултикултуралних односа са организацијом омладинских догађаја у пограничном региону, а свирка крај Тисе, Мирослава Јованчића на виолини и Арпада Бакоша на кобзи и фрули, уз пратеће виео садржаје цветања реке, био је једанаести “фоно клуб” у сусрет природном феномену и лету.

Укупно организујемо 14 фоно клубова у кањишкој општини, манифестација посвећених природи који су мешавина традиционалне музике свих националних заједница који живе у Војводини и модерног приступа интерпретације традиционалне музике. Циљ је да се створи таква синергија две модерне фолк сцене Мађарске и Србије која организује таква дешавања изласком у сусрет публици, односно да се створи таква сарадња којом се поред организовања програма забавног типа види како омладина третира традиције и како се о традицији стара. Успут, чекамо цветање Тисе увек почетком јуна, али по нашем укусу овакви програми се апсолутно уклапају у природни амбијент и простор  реке Тисе, доприносећи спајању традиције и природе и привлачењу публике у природу, каже Виги.

Фото: Nastup Miroslava Jovančića i Arpada Bakoša/Dnevnik

Уметник Мирослав Јованчић из Суботице усхићено доживљава повезаност музике и природе, јер како вели, феномен цветања Тисе овдашњим људима је добро познат, али да можда и није толико позната чињеница да је сваке године то повод за организовање правог славља, које обухвата многе културне догађаје.

За нас је узбудљив наступ у формацији у којој до сада нисмо свирали. Осећамо неку врсту везаности за Кањижу и природне лепоте Тисе и у том смеру обликујемо музику коју импровизујемо и изводимо први пут. Феномен цветања реке Тисе увек инспирише, јер је сусрет са природом увек узбудљив, истиче Јованчић. 

И Арпад Бакош сматра да је увек важно тражити нове путеве и могућности у музици.

Може се рећи да свако од нас и индивидуално ради на томе да нађе нова музичка решења и форме у којима су поред традиционалног начина извођења присутни и звуци савремене импровизације. Волели бисмо да ова музика не буде просто репродукована, већ да буде жива, да буде музика која се поново рађа као ужарена сила, утисак је Арпада Баокоша.

Фото: Cvetanje Tise/Dnevnik

Чекају свој тренутак

Природни феномен цветања Тисе, који кулминира ројењем и краткотрајном љубавном чаролијом прастарог инсеката латинског назива  Палингениа лонгицауда.

Ларве Тиског цвета се притајено развијају три године у глиновитим стаништима речних обала и чека свој тренутак, да увек изнова обрадују житеље Потисја и оне који долазе да доживе лепе тренутке на реци Тиси.


Биолог Јожеф Гергељ из Сенте и добри познаваоци прилика на Тиси, кажу да треба бити стрпљив и чекати. Потсећају да цветање Тисе најраније се дешавало преклане већ првих дана јуна, а најкасније 26-27. јуна, када је водостај реке 2007. године био изузетно висок, а вода хладна. За излазак Тисиног цевта из глиновитих станишта потребно је да вода достигне бар 20 степени Целзијуса, а ових дана још не досеже топлину погодну за цветање. Појава инсеката лепршавих крила и кратке љубавне игре на површини реке драгоцен је индикатор биодиверзитета реке Тисе, а туристички посленици Потисја обликују га у бренд и прави мамац за оне који знају да цене ужитке у природи.

М. Митровић

EUR/RSD 117.5950
Најновије вести