Исправљена биста Слободана Бурсаћа у алеји великана: Славни диригент на удару хулигана

ЗРЕЊАНИН: Биста Слободана Бурсаћа, славног зрењанинског диригента, која се налази у Алеји великана у Карађорђевом парку, исправљена је ових дана. Биста је дуго времена била накривљена, након што се нашла на удару непознатих вандала, а у међувремену је ограђена траком, како не би некога повредила у случају пада.
bista-slobodan-bursac
Фото: Град Зрењанин

Подсетимо, биста Слободана Бурсаћа у Карађорђевом парку у Зрењанину враћена је средином 2017. године, након што је нестала  неколико година раније. Претходно је организован низ манифестација хорске музике, а сав приход искоришћен је за израду нове бисте. Прилоге су давали и појединци и организације, док су медији здушно пратили акцију која је завршена постављањем бисте.

Биста Слободана Бурсаћа, рад кикиндског вајара Слободана Којића, иначе, постављена је 2004. године, да би била украдена само три године касније. Ова која је постављена пре четири године рађена је у бронзи, према оригиналу, јер је калуп срећом сачуван. Поправљена су и оштећења која су временом настала на постаменту.

Диригент Слободан Бурсаћ (1941-1993) био је изузетно важна личност за развој хорске музике у Зрењанину. Са њим је Омладински мешовити хор „Јосиф Маринковић” освојио бројна признања, међу њима и титулу „Хор света” у Ланголену, у Великој Британији, 1987. године. Он је својим ентузијазмом и диригентском харизмом створио генерације певача, а многи од њих данас су ангажовани у професионалним ансамблима у Србији и иностранству.

Због тога је основан хорски фестивал који носи његово име, како у знак сећања на ову значајну личност за културни живот града, тако и у циљу очувања и неговања хорске традиције у Зрењанину. Одлуком Градског већа Зрењанина, Хорски фестивал „Слободан Бурсаћ“ је 2016. добио статус манифестације од значаја за град.       

Ж. Б.

EUR/RSD 117.5814
Најновије вести