ИТ индустрија све јача

ЗРЕЊАНИН: Протекла четири дана Зрењанин је био центар ИТ индустрије, не само у Србији, него и региону, захваљујући петом по реду Webiz-u, догађају посвећеном дигиталним технологијама и дигиталном маркетингу.
webiz Foto Aleksandar Blanusa.jpg
Фото: Dnevnik.rs

Конференцију у хотелу „Војводина” свечано су отворили министарка државне управе и локалне самоуправе Ана Брнабић и градоначелник Зрењанина Чедомир Јањић. Присутнима се обратио и менаџер пројекта Webiz Владимир Ковач.

"Од 1. октобра прошле године припремали смо овај догађај и поносан сам на Зрењанин и Зрењанинце што су нас прихватили као своје и срце ми је пуно. Сваке године ниво дижемо за степеницу више, због јубилеја је био изазов да поново померамо границе. Наш тим који стоји иза свега овога из године у годину расте и следеће године ћемо имати симпатичну причу за једно од предавања. Два момка која су прве године дошла као млади, голобради студенти, Зрењанинци, па дошли и следеће, па били изабрани волонтери, од прошле јесени постали су део нашег тима Цреативе медиа арт, а следећи задатак за мене биће да их вратим у Зрењанин, да овде напредују", рекао је у уводној речи Ковач.

Ковач се захвалио свима који су допринели да овај догађај изгледа заиста светски, уз напомену да осим предавања, која чине половину програма конференције, значајан удео има и међусобно упознавање и повезивање учесника.

У раду конференције учествовала је специјална гошћа, министарска државне управе и локалне самоуправе Ана Брнабић, у разговору који је водио новинар РТС-а Зоран Станојевић. Она се захвалила на позиву за учешће на конференцији, изразивши дивљење због броја учесника у догађају.

"Нисам очекивала да је то овако велики догађај и ово је невероватно видети у Србији. Постоје сви предуслови да Зрењанин буде један јак центар за развој ИТ индустрије и оно што се овде дешава заиста је позитиван пример", казала је Брнабић и осврнула се на оно што чини Влада Србије, како би поспешила развој ИТ сектора.

Влада је, како је навела, у буyету за ову годину обезбедила десетак милиона евра за подстицај ИТ индустрије, с тим што је највећи део тих средстава усмерен за инфраструктуру, односно градњу научно - технолошких паркова у Новом Саду и Нишу.

"Милион и по евра одвојено је за програм преквалификација, то је оно што је краткорочна мера, што може да направи разлику у ИТ индустрији и смањи дефицит у кратком року. У сарадњи са министарствима просвете и телекомуникација, као јединствени тим Владе Србије, радимо у формалном образовању-увођењу ИТ у школе од септембра, повећању квоте за упис студената на техничке факултете од октобра и већој сарадњи између факултета и привреде", навела је Брнабић. 

Отварајући конференцију градоначелник Чедомир Јањић нагласио је да Зрењанин има реалне основе за развој ИТ сектора:

"Кораци које смо до сада направили препознати су и у ширим оквирима. Поменуо бих да наш Технички факултет „Михајло Пупин” школује информатичке кадрове пуне четири деценије. Прихватајући дуално образовање, последњих година Факултет се активно укључује у сарадњу са Градом Зрењанином и ИТ компанијама које отварају канцеларије у Зрењанину. У сарадњи са Министарством омладине и спорта, нашим Регионалним центром за развој и компанијама „Леви 9”, „Вега” и „Консултир”, реализовали смо два пројекта доедукације и бесплатне обуке за програмере који су потом и нашли запослење у тим или другим компанијама", истакао је Јањић.

Градоначелник Зрењанина Чедомир Јањић казао је да локална самоуправа чини значајне напоре са циљем да овај град постане један од водећих ИТ центара у Србији.

По његовим речима у припреми је и отварање специјализованог одељења у Електротехничкој школи за школовање ИТ стручњака, а протокол о сарадњи Град Зрењанин недавно је потписао и са гигантом какав је компанија „Мајкрософт”.

Ж. Балабан

Фото: Дневник, А. Блануша

 

 

 

 

EUR/RSD 117.5791
Најновије вести