Иванишевић и Божић посетили Чуруг

Покрајински секретар за привреду и туризам др Ненад Иванишевић, посетио је насељено место Чуруг и његова верска обележја и туристичке потенцијале.
Покрајинска влада
Фото: Покрајинска влада

Том приликом, разговарао је са председником Општине Жабаљ, Урошем Радановићем. Обиласку Чуруга присуствовао је и покрајински секретар за пољопривреду, водопривреду и шумарство Чедомир Божић.

Иванишевић и Божић су овом приликом посетили Српску православну цркву Вазнесења Господњег у Чуругу, подигнуту 1862. године, чувену цркву у центру овог места.

Изграђена као једнобродна неокласицистичка грађевина монументалних размера, Црква Вазнесења Господњег у Чуругу представља споменик културе од изузетног значаја. Ово здање красе просторне концепције са наглашеним певничким трансептом, припратом и западним прочељем које надвисују три торња, од којих је средишњи највиши, при чему је склад хоризонталне и вертикалне поделе потпун. Иконостас ове Цркве изграђен је од белог мермера, пројектован од стране Михаила Валтровића, који је осликао Ђорђе Крстић крајем деветнаестог века.

Изградњом Цркве реализована је идеја ствараоца о националној уметности, која представља изузетну синергију која осликава традицију са једне и модерна европска струјања са друге стране. Она је позната и по чувеном звону које носи назив ,,Велико контра ГЕ" тешком близу 5 тона.

Покрајински секретар Иванишевић је истакао да су туристички потенцијали ове јужнобачке општине бројни, те да место Чуруг није изузетак са својим верским објектима, винаријама, сеоским домаћинствима, а у непосредној близини Бисерног острва и мртваје.

,,Задовољство је бити међу пријатељима и захвалан сам на позиву да спознам шта су све потенцијали ове општине и њеног насељеног места Чуруг. Оно што је евидентно јесте развој верског туризма, а Црква Вазнесења Господњег би требало да буде на мапи верског туризма који развијамо као посeбну грану туризма. Разговарали смо о потенцијалима развоја и других видова туризма, са посебним освртом на циклотуризам, који је овде веома заступљен“, рекао је Иванишевић, додавши да је неопходно у погледу циклотуризма радити на што ефикаснијем повезивању бициклистичких рута.

Он је додао и да се у погледу заједничких активности ресора Секретаријата за привреду и Секретaријата за пољопривреду посебно издваја заједничко пружање подршке винском и гастро туризму.

,,Данашња посета, пре свега храму Вазнесења Господњег, као и сама сарадња секретара за привреду и туризам са директором Туристичке организације општине Жабаљ, Маријом Чупић, усмерена је као јачању и промоцији верског туризма како на територији општине Жабаљ тако и широм Војводине.

Секретаријат за пољопривреду је недавно завршио конкурс где је додељено 50 милиона динара нашим винарима и произвођачима ракије“, истакао је Божић, нагласивши да би овакав вид међусекторске сарадње требало да допринесе јачању и капацитета у области винарства и руралног туризма, који се наслања на пољопривреду.

Фото: Покрајинска влада

Покрајински секретари су овом приликом посетили и домаћинство Ботић у Чуругу, чија винарија представља део регионалног бренда Бачке, у чурушком потисју, где ова породица обрађује винограде најбољих винских сорти већ пуне три деценије. Сва вина винарије Ботић су добитници високих признања о квалитету на домаћим и међународним смотрама вина.

Председник општине Жабаљ, Урош Радановић, је навео да постоји изузетна сарадња између покрајинских секретаријата и ове општине. Радановић је рекао да велик број пољопривредних газдинстава на територији Жабља производи храну и пиће, што привлачи туристе, али да постоји потреба да се њихов ниво производње и производни капацитети унапреде и повећају, како би се и сами производи изузетног квалитета пласирали на друга тржишта.

EUR/RSD 117.1996
Најновије вести