Изградња бициклистичке стазе од Клека до границе с Румунијом

ЗРЕЊАНИН: Половином маја започета је изградња бициклистичке стазе од Клека до границе са Румунијом, саопштило је ЈВП “Воде Војводине”.
Završena staza od Zrenjanina do Kleka Foto:privatna arhiva
Фото: Завршена стаза од Зрењанина до Клека Фото:приватна архива

Радови се изводе у оквиру пројекта “Ревитализација навигационе инфраструктуре на Бегеју”, а преко ИПА програма прекограничне сарадње Румунија - Србија. Вредност овог посла износи скоро два милиона евра.

У склопу радова биће изграђена бициклистичка стаза која ће се уједно користити као инспекциона, за пролазак машина по насипу. Стаза ће бити изграђена од Клека до границе са Румунијом, дуж насипа и пратиће канал Бегеј. Ово је последња фаза изградње бициклистичке стазе која креће од Зрењанина и завршава се у Темишвару, укупне дужине 75 километара.

Иначе, у Србији се овај ИПА пројекат прекоганичне сарадње са Румунијом односи на ревитализацију канала Бегеј, на потезу од границе са Румунијом до хидротехничког објекта у Клеку, у дужини од 32,26 километара. Поред изградње радно инспекционе, односно бициклистичке стазе, у склопу пројекта је уређена и обала Бегеја и изграђен пристан на овој реци у Зрењанину, који је пре тога измуљен. Такође, у току је и санација хидротехничких објеката у Клеку и Српском Итебеју. Укупна вредност пројекта износи око 14 милиона евра.

На хидрочвору Клек у току су припремни радови који ће омогућити даљу реконструкцију објеката. У склопу грађевинских радова извешће се демонтажа дотрајалих делова, као и земљани, бетонски, зидарски и други реконструкциони захвати. Електрификација ће обухватити спољну и расвету у техничкој згради, пловну сигнализацију и противпровални систем, најављују из ЈВП “Воде Војводине”.

Машински радови на том комплексу подразумевају санацију, замену или демонтажу одређених делова бродских преводница. На уставама ће бити замењен део табластих затварача, док ће остали елементи бити чишћени и преемазивани антикорозивном заштитом.

Припремни радови су у току и на хидрочвору Српски Итебеј. Уговорена вредност реконструкције ових објеката је 990.067 евра. Планирани грађевински, машински и електро радови су готово идентични као и на хидрочвору Клек, јер су ова два водопривредна објекта веома слична.

- Реконструкцијом ових хидрочворова промениће се тренутно лоше стање објеката и створиће се предуслови за њихов шири друштвени значај. Због великог културно-историјског значаја објекти су евидентирани као непокретност пдо претходном заштитом, па се санација и реконструкција изводе по принципу очувања првобитног изгледа. На оба хидрочвора задржаће се ручни погон механизама како би се испунио захтев Покрајинског завода за заштиту споменика културе - напомиње се у саопштењу ЈВП “Воде Војводине”.

        Ж. Б.

 

 

EUR/RSD 117.3375
Најновије вести