Излечене све оболеле особе у Зрењанину

ЗРЕЊАНИН: Епидемиолог Завода за јавно здравље Зрењанин др Радивој Филипов изјавио је на седници Градског штаба за ванредне ситуације да је на територији града Зрењанина забележено укупно 25 случајева заразе коронавирусом.
zrenjanin, dnevnik.rs
Фото: Dnevnik.rs

ЗРЕЊАНИН: Епидемиолог Завода за јавно здравље Зрењанин др Радивој Филипов изјавио је на седници Градског штаба за ванредне ситуације да је на територији града Зрењанина забележено укупно 25 случајева заразе коронавирусом. На целој територији средњег Баната било их је 30. По два случајева била су у општинама Нови Бечеј и Нова Црња и један у општини Сечањ.

-Све здравствене установе у нашем округу тестирале су више од 1.100 пацијената. Узорци су у почетку били транспортовани у Институт “Торлак”, а потом у Институт за јавно здравље Војводине. На крају су упућивани у новоотворену лабораторију у Клиничком центру Србије. Мере самоизолације наложене су за укупно 240 особа које су биле у контакту са потврђеним случајевима ковид-19- казао је др Радивој Филипов.

Здравствени надзор спроведен је и на више од 600 путника који су дошли из иностранства.

-Оно што је свакако добро и чиме можемо да се похвалимо јесте да су практично све особе које су биле у категорији оболелих данас излечене. Само једна особа је тренутно хоспитализована. Међутим, и код ње су урађена су урађена два негативна теста, тако да и њу сврставамо у категорију излечених. Када говоримо о динамици обољевања, две трећине случајева регистроване су у априлу, а једна трећина у марту. Највећи број заражених је међу особама старијим од 60 година, а оба пола обољевала сњу подједнако- по 15 особа- ситакао је Филипов.

Он је најавио током наредна два месеца испитивања колективног имунитета грађана. Како је рекао, Завод за јавно здравље добио је прелиминарне инструкције и очекује се одабир породица за тестирање од стране Републичког завода за статистику.

Ж. Б.

EUR/RSD 117.5801
Најновије вести