Кад цвета Тиса цвета и романтика у Новом Бечеју

НОВИ БЕЧЕЈ: Најромантичнија манифестација „Кад Тиса цвета”, која се организује у славу љубави и природног феномена панонске реке,  биће одржана у Новом Бечеју од 18. до 20. јуна, потврдили су организатори.
е
Фото: Youtube Printscreen

Пространи Тиски кеј и чарде на обали угостиће тих дана заљубљене, оне који желе да се заљубе и љубитеље природних лепота, односно све оне који би волели уживо да виде тиски цвет и провере легенду која каже да се у данима кад Тиса цвета испуњавају љубавне жеље.

Легенда је инспирисана чињеницом да тиски цвет живи у муљу као ларва три године и у току само једног дана излази на слободу да у љубавном плесу продужи своју врсту. Хиљаде свећица утиснутих у лицидерско срце запловиће тада Тисом носећи са собом поруке жеља, које се, према легенди, у то време испуњавају.

Поред тога што је природни феномен, он је и индикатор чистоће реке, јер када је загађење велико и једном уништи тиски цвет, он се више никада не појављује на том месту. Прича о тиском цвету је интригантна и због његове старости као врсте.

Невена Суботић, из организационог тима манифестације “Кад Тиса цвета”, каже да ће поред ишчекивања цветања, крстарења, чамцима и вожње кочијама по уређеном Тиском кеју, посетиоци моћи да присуствују и интересантним концертима.

-Долази време за мало лепше доживљаје од оних које смо проживљавали протекле године, због пандемије коронавируса. Поштоваћемо све прописане мере, јер за то имамо услове на пространом Тиском кеју. Живот мора полако да се враћа у нормалне токове, а пре свега љубав и романтика. Уз одличне концерте, ватрене перформансе, фестивалску атмосферу пуну сензуалности и радости, „Кад Тиса цвета” ће бити оно по чему ћемо моћи да памтимо улазак у новије, ведрије и срећније време – наглашава Невена Суботић.

        Ж. Б.

EUR/RSD 117.5668
Најновије вести