Канцеларија за локални развој Бача: Социјално становање и инклузија

БАЧ: Никола Бањац из Канцеларије за локални и економски развој Бача каже да им је акценат лане био на подршци и развоју запошљавања у овој општини, што ће наставити и ове године.
Tvrdjava Bac prilaz Foto M Jablanov
Фото: Дневник (М. Јабланов Стојановић)

Кроз један пројекат који смо реализовали са Немачком организацијом ГИЗ, закључно са крајем прошле године запослено је 22 лица. Двадесет их је већ било код послодаваца, док су две особе упослене кроз самозапошљавање, односно отворили су своју радњу, прецизира Бањац. Како додаје, када је реч о осталим запошљавањима углавном је то спроведено кроз обуке, како за Роме кроз посебан програм кроз пројекат самозапошљавања, али и обуке за младе.

На обукама су могли да науче како да израде бизнис план, нађу изворе финансирања, али и да науче права и обавезе радних односе, те порезе и слично.

Још увек је актуелан пројекат прекограничне сарадње са Хрватском, односно градом  Илоком и општином Ловас, који је почео у јуну 2019. и траје до јуна ове године. Пројекат се тиче унапређења пословних компетенција, те пословног амбијента у тим локалним самоуправама у пограничном подручју, али је акценат стављен на унапређење пословних компетенција како постојећих предузећа, малих и средњих, предузетника, тако и незапослених, каже Бањац и додаје да су горе наведени главни пројекти којима су се бавили у прошлој години и који се тичу запошљавања и страних донатора.

Осим тога, Канцеларија за локални и економски развој има одличну сарадњу са Регионалном развојном агенцијом Бачке, која је и партнер на пројекту са ГИЗ-ом.

Нема заправо пројекта у којем нисмо формално и званично партнери или је реч о обостраном пружању помоћи. Партнери су нам и локална удружења грађана. На пројекту који смо радили за ромску популацију, партнер нам је било Удружење грађана „Ромско удружење општине Бач“, каже Бањац.

У току је и јавни позив за социјално становање и активну инклузију који финансира Европска унија, а на који ће моћи да се пријаве и особе које су изгубиле станове у великом пожару у Бачу прошле године.

То нам и јесте била намера, јер велики део њих припада тој категорији која је покривена јавним позивом који обухвата четири рањиве групе и то нам је у плану да људе сместимо у те станове, уколико наш пројекат добије подршку, каже Бањац.

Међутим, додаје, није у питању само изградња станова и смештај тих лица, већ се позив односи и на друге мере подршке као што је  самозапошљавање, учешће у јавним радовима, коришћење услуге помоћи у кући и шта им већ буде потребно.

Јавни позив за овај пројекат траје до 1.фебруара, а пријава је сложена. Бањац каже да редовно прате и све конкурсе на покрајинском, те националном нивоу, те намеравају да конкуришу.

Прошле године смо радили и на пројектно-техничкој документацији за канализацију у насељима општине, као и реконструкцију 30 улица у општини Бач, те намеравамо да се пријавимо чим се појави конкурс да ли код Управе за капитална улагања АПВ или код неке друге институције, наводи Бањац.

М. Стакић

EUR/RSD 117.0769
Најновије вести