Кањижа: Без осмишљене апликације нема бесповратних пара ИПАРД

КАЊИЖА: Предавање о расписаном конкурсу за коришћење средстава из програма ИПАРД, за пољопривредне произвођаче из Кањиже и околине организовали су Савез аграрних удружења Војводине, Аграрна унија општине Кањижа и локална самоуправа Кањиже, уз учешће државног секретара у Министарству пољопривреде Атиле Јухаса, заменика покрајинског секретара за пољопривреду Роберта Отота и других званичника.
Sala pretesna za sve koji su želeli da čuju o sredstvima predpristupnog fonda EU/M. Mitrovic
Фото: М. Митровић/Сала претесна за све који су желели да чују о средствима предприступног фонда ЕУ

Интересовање је било изузетно, па је велика сала Скупштине општине Кањижа била претесна.

Државни секретар у Министарству пољопривреде Атила Јухас истакао је да су програмом ИПАРД значајна средства ЕУ издвојена за развој пољопривреде и рурални развој, којим су обухваћени сви сектори аграра, од производње млека, воћа, поврћа и ратарске производње.

- Битна су средства која могу да се остваре за унапређење и развој пољопривредних газдинстава, због тога је важно да носиоце газдинстава едукујемо. Бесповратна средства која газдинства могу да остваре су углавном 60 посто и навише у зависности од природе производње и сектора у коме се аплицира, али још битније од процента тих средстава да све заинтересоване пољопривреднике упознамо са могућностима које су им понуђене, да би што већи обим тих средстава и што квалитетније могли да искористе – нагласио је Јухас.

Он је додао да је крајњи резултат најбитнији, да из овог предприступног фонда ЕУ пољопривредна газдинства искористе што више бесповратних средстава, како би развијали газдинства и производњу и били конкурентни на тржишту.

- Радимо на томе да едукујемо пољопривредну саветодавну службу, представнике локалних самоуправа, а на скупу у Кањижи и сличним скуповима који се организују присутни су саветодавци савеза аграрних удружења Војводине који су често и на терену са пољопривредницима, представници Покрајинског секретаријата за пољопривреду и Министарства пољопривреде. Мислим да ћемо, овако удруженим снагама, моћи да направимо најбоље едукације, најбољу климу да степен знања пољопривредника подигнемо на виши ниво како би они могли да боље и успешније аплицирају за средства ИПАРД програма – каже Јухас.

Поред могућности које се пружају за коришћење средстава из програма ИПАРД ИИ, на предавању у Кањижи пољопривредници су упознати и о могућностима коришћења подстицајних средстава које се ове године обезбеђују из покрајинске и државне касе.

М. Митровић

EUR/RSD 117.5792
Најновије вести