Каријерно вођење и саветовање у Старој Пазови

СТАРА ПАЗОВА: Као један од пројеката који реализују у оквиру активности каријерног вођења и саветовања, у старопазовачкој Гимназији „Бранко Радичевић” одржана је Недеља женског предузетништва.
10 pazova gimnazija 1
Фото: Приватна архива

Тако је од 24. септембра до 1. октобра ове године, око 60 ученица различитих интересовања и постигнућа прошло Малу школу предузетништва, коју је финансијски подржао Покрајински секретаријат за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице.

Акценат је био на директном упознавању са предностима и ограничењима оваквог вида пословања, посебно у условима ковида 19, каже професорка филозофије и координаторка пројекта Људмила Ракочевић.

–  Циљ нам је био да ученице, које су пред образовном и професионалном одлуком, повежемо са предузетницама, како би стицале вештине и знања кроз директне сусрете и сарадњу са успешним женама из различитих области – додаје саговорница. - Запошљивост као мотив за образовни и професионални развој ученица, које статистички имају више оцене, мање изостанака и боље резултате него њихови вршњаци на такмичењима из свих области, још један је сегмент који смо желели да предочимо гимназијалкама.


Подстицајно окружење

Полазнице мале школе предузетништва су учествовале на Регионалном сајму привреде одржаном недавно у Новој Пазови. Припремиле су материјал, организовале штанд, разговарале са посетиоцима, посећивале штандове фирми, посебно где су власнице жене, анкетирале их, учествовале на трибинама у оквиру сајма... Ишле су у обилазак четири индустријске зоне старопазовачке општине, тако се упознавши са привредним потенцијалима своје околине.

– Ученице су на терену показале своје способности. Штанд је био веома атрактиван и изазвао је доста интересовања, те су га посетили Ђорђе Радиновић, председник општине Стара Пазова, представници Покрајинског секретаријата за привреду и туризам, који су говорили о конкурсима везаним за женско предузетништво, али и многи други - каже професорка Људмила Ракочевић. - За овај пројекат смо се одлучили и због подстицајног предузетничког окружења. Општина Стара Пазова има деценијску традицију са великим бројем малих и средњих предузећа. Са друге стране, гимназијалци немају праксу, усмерени су првенствено ка наставку школовања, док је њихов контакт са послодавцима минималан.


Фото: Приватна архива

На сва питања ученица одговарале су др Драгана Вукашиновић, власница компаније „Founder & amp; CEO Fauna Smart Technologies” (Копенхаген, Данска), дипломирана економисткиња Ивана Иванчевић, власница фирме Студио Иванчевић са 15 година радног искуства у медија-адвертајзингу, мастер архитекта Наташа Дошеновић, власница Пројектног бироа „Коракс инжењеринг”, те Мина Лепшановић, професорка француског језика и власница онлајн школе „Mina French Coaching”. Сусрети са прегршт видео-презентација, радионица, интерактивних предавања, упитника и квизова одвијали су се у просторијама школе.

– Задовољство ми је што сам била део овог веома подстицајног пројекта, усмереног ка будућим генерацијама предузетница. Школа овом иницијативом иде испред свог времена – прокоментарисала је Наташа Дошеновић.

И Драгана Вукашиновић примећује помак у образовању, тврдећи да предузетнички дух јесте део науке.

– Одушевило ме је то што је гимназијалцима омогућено да креирају критички дух, постану самосвесни људи – додала је Драгана Вукашиновић.

За гимназијалку Мају Кнежевић ово је нада и жеља да се и она, као жена, бори за оно што највише жели у животу, са ставом да одустајање није опција, док је за њену вршњакињу Тијану Панић ово тема која треба да се потенцира ради мотивације садашњих и будућих генерација.

– Предузетнице које смо упознале доказ су да се жене и мушкарци могу изједначити у пословном свету – казала је Тијана. – Модерно доба доноси много иновација и промену погледа на свет, и сад схватам да је нормално да жена води свој бизнис. Уверила сам се колико су способне да балансирају између породице, пријатеља и обавеза. Дивно је што има места за све више жена предузетника. Видела сам на Сајму и како то изгледа на терену, како се носе са изазовима. Можда и ја једног дана будем једна од њих.

У оквиру активности каријерног вођења и саветовања Гимназија „Бранко Радичевић” спроводи и пројекте попут Сенке на послу, Праћења каријере ученика након завршетка средње школе, Припреме ученика из осетљивих група за студирање по афирмативном мерама, а ранијих година је, поводом Дана девојчица, организовала посете компанијама, те подстицала ученике да одаберу ИКТ занимања, те кроз радионице и презентације афирмисала занимања типична за мушкарце и тако разбијала страхове и предрасуде изазване родном припадношћу.

С. Милачић

ПројекатСтара Пазова под лупомреализује ДВП Дигитал, а суфинансира Општина Стара Пазова. Ставови у подржаном пројекту не изражавају нужно ставове органа који је доделио средства.

EUR/RSD 117.3314
Најновије вести