Касни плата, отказ вођи синдиката у фирми „Нодулар”

​​​​​​​ЗРЕЊАНИН: Представник Већа савеза самосталних синдиката у Зрењанину поднео је захтев за инспекцијски надзор у овдашњим погонима фабрике „Нодулар”, због тога што радницима није исплаћена децембарска зарада у складу са законским роковима.
Nekadasnji pogon Radijator Zrenjanin
Фото: Из некадашњег погона ливнице „Радијатор” / Фото: Ж. Балабан

Како сазнајемо у Инспекцији рада Средњобанатског управног округа, надзор није спроведен, али се незванично може чути да је део децембарске зараде исплаћен, а да ће ускоро бити исплаћен и остатак.

Без обзира на то да ли ће зарада у целости бити исплаћена, надзор ће бити извршен, речено нам је у Инспекцији рада, уз напомену да је инспекција већ контролисала пословање „Нодулара”, и то због чињенице да је председник Самосталног синдиката у тој фабрици Владимир Лудошки добио отказ уговора о раду. У надзору је констатовано да је синдикат уредно регистрован, да је Лудошки изабран за председника и да је, заиста, у новембру добио отказ уговора о раду. Лудошки је био запослен на одређено време, а у уговору стоји да му се он може продужавати до новембра 2018. године. Послодавац је у усменом разговору истакао да Лудошки није добио отказ зато што је председник синдиката, него због мање посла, али је речено да ће ипак поново бити позван на посао.

Фирма „Нодулар” је прошле године закупила погоне зрењанинске ливнице „Радијатор”, која се нашла у озбиљним пословним проблемима. „Нодулар” се бави производњом и продајом производа од сивог и нодуларног лива, а у производном програму ове фабрике налазе се и канализациони, телефонски и водоводни поклопци, каналске и линијске решетке, каналска арматура и прибор, ливене клупе и постоља за столове. У сваком тренутку на лагеру „Нодулара” се налази велика количина готових производа.

Доласком „Нодулара”, производни погони овдашње ливнице нису потпуно замрли, након што је Привредни суд у Београду прошле године донео решење о покретању стечаја над предузећем за производњу радијатора и котлова, чије је седиште својевремено пребачено из Зрењанина у главни град Србије. Стечај је усвојен на предлог фирме „ВВВ” из Зрењанина чија потраживања износе скоро 70 милиона динара. Привредни суд је новембра 2016. године покренуо претходни стечајни поступак над „Радијатором”, а крајем јануара прошле године исти суд је утврдио да је дужник кроз унапред припремљени план реорганизације покушао да превазиђе финансијске проблеме. Тај план нису изгласали повериоци, а утврђено је и да је већина имовине „Радијатора” под хипотеком и да су обавезе веће од имовине.

Ж. Балабан

EUR/RSD 117.3251
Најновије вести