Кинеско-данска компанија проширује погоне у зони Румска петља

РУМА: Компанија „Хелткер Јуроп” (HealtCare Europe), прошириће постојеће погоне у индустријској зони Румска петља и на производњи меморијске пене упослити још 300 радника, саопштено је на конференцији за новинаре.
в
Фото: рума.рс

Кинеско-данска компанија ће по договору са Општином Рума купити још 4,5 хектара земљишта у Блоку 2 и изградити додатних 20.000 квадратних метара производног погона.

Потврдили су то председник румске општине Слађан Манчић и заменик генералног директора „Хелткер Јуроп” Александар Андерсен Подравац.

- Јасни су показатељи да је ово компанија која се константно развија. Купују ново грађевинско земљиште, граде нове погоне, упошљавају нове раднике. Прошле године, када смо им продали око 4,5 хектара земљишта изградили су додатних 17.000 квадратних метара својих производних погона и у овом тренутку имају преко 50.000 квадрата производног погона и оно што је за нас посебно битно запошљавају преко 700 радника, где је, како смо обавештени, просек плате између 40.000  50.000 динара и то за људе са нижом стручном спремом. Сада планирају запољшавање нових 300 радника и то је значајно за све - изјавио је председник општине Рума Слађан Манчић и оценио да су бенефити од успешног пословања поменуте компаније вишеструки.

Румска локална самоуправа је већ прошле године приходовала око 40 милиона динара од продаје скоро идентичне парцеле овој компанији. То ће и овог пута бити случај, међутим, то није све. Како је нагласио Манчић, главни приход долази сваке године кроз порез на имовину, јер велике су то површине, а ту је и порез на зараде. С обзиром на то да је компанија извозно оријентисана приходоваће и сама држава.

Компанија је направила велики пробој заузевши за пола године три одсто америчког тржишта, па шири погоне у Руми

- Првобитна уговорна обавеза компаније била је да запосле 225 радника, а имају их 700, док је у плану да наредне године буде запослено 1.000 радника, што ће се позитивно одразити на сам буџет - рекао је Манчић.

Александар Андерсен Подравац истакао је да компанији субвенције нису ни потребне, већ брза и одговорна општинска администрација.

- Тржиште захтева брзу реакцију и ми смо одмах повукли конкретне кораке да одговоримо изазову. Са власницима компаније смо се договорили да уложимо поново у Руму, где имамо све услове за развој. Желео бих да похвалим Општину Рума, њену администрацију, јер су брзином и ефикасношћу одговорили на наше потребе. Сви знамо да је у бизнису време - новац, и да лоша администрација може и те како да успори сваку инвестицију. Ми смо знали да то није случај у Руми и да румска локална самоуправа професионално може да одговори захтевима привреде - казао је Подравац.

Из године у годину компанија у Руми дуплира своје капацитете и када је реч о броју запослених и када је реч о извозу. Потреба за додатним производним погоном проистекла је из доброг пословања на иностраном тржишту, конкретно у Сједињеним Америчким Државама, додао је Подравац.

Фото: рума.рс

- За само пола године успели смо да на америчком тржишту имамо учешће од три одсто, што је само по себи сјајно. Иначе, Србија раније, када је реч о врсти производа које ми производимо, није ни била видљива на америчком тржишту – нагласио је Подравац, уз процену да би нову инвестицију могли реализовати већ за шест месеци.

- Направили смо рекорде у брзини изградње фабричких погона. И овај посао ми можемо да урадимо за шест месеци. Подсетићу да смо првих 28.000 квадрата дигли за девет месеци и уселили машине и почели производњу у року од 11 месеци. Желимо да направимо једног озбиљног гиганта не само у Србији већ и у овом делу Европе, па зашто да не и у свету. Кровни договор је да идемо на 1.200 запослених и сматрам да ћемо у наредним годинама врло лако премашити ту бројку - поручио је директор Подравац.

Први човек румске општине сложио се са констатацијом да је најважнија помоћ управо у брзој администрацији и ефикасности у раду.

- То велике компаније знају да цене. Ми ћемо одмах заказати седницу Већа, како би затражили процену вредности непокретности и то је та помоћ о којој господин Подравац говори, друге помоћи нема јер људи сами финансирају своје погоне, плаћају земљиште - напоменуо је Манчић.

В. Х.

EUR/RSD 117.5762
Најновије вести