Колачарске мајсторије банатских домаћица

БЕЛО БЛАТО: Манифестација „Слатки дан”, 13. по реду, одржана је у недељу у Белом Блату.
д
Фото: Приватна архива

То је само једна у низу белоблатских манифестација и многима, а посебно деци, вероватно и најзанимљивија, јер је и „најслађа“. Ове године, вероватно због погоршане епидемиолошке ситуације, у „Слатком дану” није учествовало много удружења, клубова и појединаца, али је расположење било врло добро. Такође, приказана умешност мајсторица колачарског заната била је на завидном нивоу.

Поред продаје колача и изложбе ручних везова, одржано је и такмичење у прављењу колача по рецептима бака. За нај- колач овогодишњег „Слатког дана” проглашен је колач са бундевом куварице Марије Марон из Мужље. Друго место је освојило удружење „Банатско јагње” из Боке са предивним салчићима, док је треће место припало василицама Вере Јовин из Зрењанина.

Циљ ове манифестације јесте неговање колачарске традиције, очување старих рецепата и едукација млађих, будућих мајсторица овог слатког заната. А у Белом Блату управо стасава једна нова генерација чланица белоблатског Клуба жена, које су биле и промотерке ове заиста лепе манифестације.

Пре свечаног отварања манифестације, одржан је кратак омаж дугогодишњој председници Клуба жена, покојној Анушки Шимон, која је својим ангажовањем, ентузијазмом и мајсторством оставила дубок и неизбрисив траг у свим активностима белоблатске заједнице.

Манифестацију у Белом Блату увеличала су и деца белоблатске школе својим културно – уметничким програмом. Организатори манифестације су били Месна заједница и Клуб жена Бело Блато, а генерални покровитељ Министарство за бригу о селу.

Ж. Б.

EUR/RSD 117.5777
Најновије вести