Компанија „Петкус Балкан“ константно шири пословање

ЗРЕЊАНИН: Директору зрењанинске компаније„Петкус Балкан“ Марку Умићевићу додељено је значајно признање – награда за најбољег младог менаџера.
д
Фото: Dnevnik.rs

Признање „Капетан Миша Анастасијевић“ традиционално додељује „Медиа инвент“ из Новог Сада, у сарадњи са Новосадским универзитетом и Привредном комором Војводине. Овогодишња награда за најбољег младог менаyера у Банату додељена је Марку Умићевићу за значајне резултате које остварује са компанијом „Петкус Балкан“, основаном пре неколико година, са једнаким власничким уделима реномиране зрењанинске породичне компаније „УМ-Инг“ и светски познатог немачког партнера „Петкус Тећнологие“, једне од водећих фирми у Европи и свету у области опреме за силосе за житарице, за дорадне центре за семенске културе, фабрике сточне хране, сушаре за житарице, машине и опреме за чишћење житарица, свих врста транспортера за житарице…

За кратко време „Петкус Балкан“, који нуди широк спектар услуга у том домену, од идејних решења и пројектовања, па све до градње силоса, сушара и фабрика сточне хране по систему „кључ  у руке“, позиционирао се као поуздан и квалитетан партнер и на домаћем и на иностраном тржишту, у чему је улога младог директора Умићевића од кључног значаја. Као резултат темељног рада стигло је и признање, насловљено по великом српском добротвору из 19. века.

-Награда ме је обрадовала и није прва која долази у ове просторије, јер је пре мене добитник био и мој отац Борислав Умићевић, који је на челу компаније „УМ – Инг“. Лепо је да неко препозна оно што радите, али мислим да сам ја себи најстрожи критичар, и тежим да све радим што  је могуће најбоље – говори Марко Умићевић, који је дипломирао на Машинском факултету у Београду, на смеру процесне технике.

Фото: Dnevnik.rs

Он је своју фирму усмерио ка ино-тржишту, јер је домаће премало да обезбеди континуирано добро пословање и напредак.

Партнерством са немачким делом „Петкуса“ и једни и други добијамо

-Две су опције за даљи развој, или да се повећава обим посла и област деловања, или да ширимо простор на којем делујемо. У последњих неколико година ми смо и на једном и на другом плану доста урадили и то даје резултате. Тренутно имамо послове и у Румунији, и Бугарској, нешто мање у Босни и Хрватској. С друге стране, партнерством са немачким делом „Петкуса“ и једни и други добијамо. Ми смо њих увели у причу „кључ у руке“ а, с друге стране, да би били конкурентни са понудама, морали смо да кренемо са производњом одређене опреме, увели смо и екипу која ради контролу система, пројектовања и управљања фабрикама, и која има врхунске резултате – наглашава Марко.

„Петкус“ тренутно завршава неколико пројеката на домаћем терену, радили су силосно постројење у Челареву, затим у Ашањи, а тренутно отварају и велико градилиште у Црвенки. У Бугарској је у финалној фази пуштање у рад рафинерије уља капацитета 200 тона на дан. У изгледу је и велики подухват у Катару, што говори да се добар глас о овој компанији шири и далеко ван граница региона. А све је ближе и остварење идеје да се дуплира пословни простор компаније на садашњој локацији.

Оно што отежава пословање је чињеница да је све теже доћи до квалитетних кадрова. Млади људи који долазе са дипломама немају готово никакво претходно искуство из праксе. Због тога Умићевић подржава развој идеје о дуалном образовању.

- Наша компанија запошљава 15 инжењера, од педесетак укупно запослених. Све више имамо проблема да нађемо квалитетне кадрове, јер је у Зрењанину све мање незапослених, а профила који нама требају готово и нема. Због тога ћемо на стручну праксу довести неколико младих машинаца и провести их кроз све фазе, а за најбоље биће вероватно и места у фирми – каже Умићевић.

Он се жали и да се инжењерска струка на домаћем терену не вреднује адекватно. Од тешкоћа у пословању оно што је карактеристично за домаћи простор је увек проблематична наплата већ одрађених послова, док тога у иностранству нема.

- Ми смо успели сами да се изборимо за своју позицију, али нека конкретнија подршка била би добар знак. Ипак смо ми фирма која запошљава и 15 људи са факултетском дипломом – напомиње наш саговорник.

Ж. Балабан

 

EUR/RSD 117.5900
Најновије вести