Конен вила или Титова вила на Палићу нашла се у комерцијалним огласима

СУБОТИЦА: Подигнута за немачког индустријалца јеврејског порекла Вилима Конена у првим годинама 20. века, сецесијска вила у Сплитској алеји на Палићу конфискована је након другог светског рата, названа Титовом иако је он ту преноћио само једном, 1963. године.
palic, dnevnik.rs
Фото: Dnevnik.rs

Реституцијом је вила враћена наследницима власника. Судећи по понуди у комерцијалним огласима, није ни Коненова ни Титова, већ оног ко је спреман да плати 800.000 евра за здање које је велелепно, али запуштено.

Саграђена је у стилу сецесије, 1903. године, а од 1946. године коришћена је за општинске потребе, те је 1950-их и добила назив по бившем председнику некадашње Југославије. У њој су боравили многи културни ствараоци. Писци су долазили и у њој писали своја дела, уз обавезу да оригинални рукопис оставе суботичкој Градској библиотеци. Тако је Добрица Ћосић управо овде писао „Деобе” и „Корене”.

Летњиковац од  234 квадратна метра, пројектовао је познати архитекта Ференц Рајхл, а подигнута је од чврстог материјала на плацу од 4233 квадрата. Плафони су високи 3,5 метра, а од инфраструктуре вила поседује трофазну струју, градску воду те септичку јаму.

Објекат на атрактивној локацији, у близини Палићког језера и Мале гостионе, не користи се још од 2005. године, а понуда за продају оглашава се од новембра прошле године.

М. Сћ

EUR/RSD 117.5235
Најновије вести