Ковачица: Боје Малезије у престоници наиве

КОВАЧИЦА: Изложба „Боје Малезије” сликарке наиве Датин Елизе Таџудин из Куала Лумпура из Малезије отворена је у Галерији наивне уметности у Ковачици, уз традиционалну музику и плес ове земље.
1
Фото: Галерија наивне ументости Ковачица

Светски познати сликари наиве из Ковачице подстакли су ову уметницу да се бави стваралаштвом. У изложбеном простору у поткровљу Галерије сликарка из Малезије представила је 34 рада, која ће моћи да се погледају до 28. новембра.

Свечаном отварању изложбе присуствовао је отправник Амбасаде Малезије у Београду Ник Ади Арман, који је изјавио да је најбољи начин да се две земље приближе једна другој јесте управо интеркултурална размена, нарочито ако те државе имају различиту културу и ако су међусобно удаљене.

Директорка Галерије наивне уметности у Ковачици Ана Жолнај Барца објашњава да је Елиза Таyудин супруга бившег амбасадора Малезије у Београду па је једно време боравила у Ковачици и јако јој се допао рад наших сликара, пре свега Зузане Халупове, Јана Књазовица и Мартина Јонаша, па је инспирисана њиховим сликарством чистог срца почела и сама да слика.

- У почетку су то били разни призори жена из Малезије у њиховим националним ношњама, а после је почела да осликава и призоре из живота градова и села где је боравила – указује Ана Жолнај Барца.

Изложба малезијске уметнице је наставак добре сарадње Амбасаде Малезије у Београду и Галерије наивне уметности Ковачица. Пре Ковачице изложба „Боје Малезије” је приређена у Београду. Датин Елиза Таyудин је једна од ретких у Малезији која се бави наивним сликарством.

- У Малезији мало ко зна за уметност наиве из Ковачице, али ово је јединствена прилика да успоставимо сарадњу, направимо неку размену сликара, да наши уметници оду у Малезију и представе своје стваралаштво и ковачичку наиву – рекла је Ана Жолна Барца.

Пре нешто више од месец дана у Амбасади Малезије у Београду приређена је презентација традиционалне уметности малезијског батика, ручног сликања на свили, а у сарадњи са Галеријом наивне уметности из Ковачице уприличена је презентација „Увод у наивну уметност”.

М. Мр.

Фото: Галерија наивне уметности Ковачица

Пројекат „Ковачица данас“ реализовала је „Панонија медиа“ у сарадњи са „Дневником“. Ставови изнети у овом тексту нужно не изражавају ставове локалне самоуправе, која суфинансира пројекат.

EUR/RSD 117.4890
Најновије вести