Културна баштина Египта у Народном музеју Беле Цркве

БЕЛА ЦРКВА: Амбасадор Арапске Републике Египат у Београду Његова екселенција Амр Алгувејли недавно је посетио Народни музеј у Белој Цркви поводом свечаног отварања изложбе фотографија које приказују богату културну баштину Египта.
Ambasador Egipta na otvaranju izložbe Foto: eVršac
Фото: Амбасадор Египта на отварању изложбе Фото: еВршац

Изложбу чине три целине које обухватају опсег и развој исламске културе на подручју североисточне Африке.

- Тема фото-изложбе су различите форме уметности, а то може бити и накит, те и на фотографијама можете видети примерке настале пре исламског периода, у древном Египту, неке старе и по седам хиљада година - рекао је египатски Амбасадор.- Можете само замислити какав је процват уметност доживљавала у древном Египту, када видите да су овакви примерци накита тамо стварани пре више хиљада година. Други део изложбе је посвећен калиграфији, коришћењу слова и речи као облику уметности, а трећи део артефактима, археолошким налазима који говоре сами за себе о уметности ове велике културе.

Наиме, ове три целине су сада први пут приказане заједно у Србији и прву целину изложбе чине калиграфија као визуелни идентитет писане речи, другу чини накит као симбол културе, а трећа садржи исламске уметности и артефакте. Према речима Алгувејлија, ова изложба је само један вид сарадње Египта и Беле Цркве, истакавши да је уметност универзални језик који спаја две различите културе.

- Знам да се ово прелепо место зове Бела Црква, али ја бих додао још једно италијанско „белла”, што значи „лепа”, па бих ваше место назвао „белла Бела Црква” - каже амбасадор, додавши да је лепота тог града додатни разлог због чега га је по други пут посетио са супругом.  

Л. Р.

 

 

EUR/RSD 117.5865
Најновије вести