Културни центар Сомбора слави Дан града

СОМБОР: Културни Центар „Лаза Костић“ из Сомбора, у складу са епидемиолошким мерама превенције, припрема богат програм поводом Дана града, подсећање на 17. Фебруар 1749. године када је Сомбор указом аустријске надвојвоткиње, угарске краљице и императорке Светог Римског царства проглашен за слободни краљевски град.
Приватна архива/Иштван Вираг
Фото: Приватна архива/Иштван Вираг

За ову прилику у Културном центру су одлучили да организују изложбу фотографија Иштвана Вирага, мајстора фотографије Фото савеза Србије, награђиваног за афирмацију Сомбора и подизање угледа града у земљи и иностранству, као и пројекцију антологијског филма Александра Саше Петровића „Скупљачи перја“.

Изложба Иштвана Вирага, иначе овдашњој јавности познатог и као вишедеценијског новинара, биће отворена на сам Дан града у среду, 17. фебруара од 19 сати у Великој галерији Културног центра „Лаза Костић“ Сомбор, док ће се филмска пројекција одржати у исто време, али два дана касније у Великог сали КЦ, а Сомборци већ могу да преузму карте за ову пројекцију у самој Галерији сомборског Културног центра.


Мишко Ценер као инспирација редитеља

Легендарни филм „Скупљачи перја“ је прославио и песму „Ђелем, ђелем“, коју је редитељ Александар Петрович први пут чуо у сомборском хотелу „Слобода“ у извођењу оркестра чувеног тамбураша Михајла Лакатоша, Мишка Ценера. Овај оркестар је, што мало љубитеља ове врсте музике зна, први пут извео песму о страдању Рома током Другог светског рата у Петровићевом филму „Три“, снимљеном три године пре „Скупљача перја“.


Иштван Вираг, аутор изложбе коју чини 50 црно-белих фотографија, је рођен 1944. године у Батини, највећем селу сомборског атара, по образовању је наставник, историјски архивист, дипломирани новинар, који живи и ради у Сомбору. Члан је сомборског Фото-кино видео клуба „Рада Крстић”, Фото савеза Србије и Њорлд Ашоциатион оф Хунгариан Пхотограпхерс, такође је истакнути уметник Међународне асоцијације за уметничку фотографију – Еџцелленце ФИАП. Фотографијом се почео бавити седамдесетих година прошлог века, а након тридесетогодишње паузе поново јој се посвећује у сада већ дигиталној ери, а пуним интензитетом од 2013. године, када му нови почетак обележавају златна медаља  Америчке фото-асоцијације ПСА, Сребрно пауново перо међународног етнофестивала у Госпођинцима и бронзана медаља Међународне асоцијације за уметничку фотографију ФИАП. Од тада, па до краја 2020. године учествовао  је на близу 500 међународних и домаћих изложби, на којима је освојио око 300 награда, а у 43 земље широм света изложено му је више од 400 различитих фотографија. Од 2013. име Иштвана Вирага се осми пут заредом налази на годишњој листи десет најуспешнијих излагача Фото савеза Србије, а 2015. проглашен је за најуспешнијег излагача, када су чланови Уметничког савета ФШ-а његово умеће описали следећим речима.

Поред изложбе Иштвана Вирага; Сомборци ће имати прилику да погледају и један од најуспешнијих југословенских филмских остварења, више пута награђивани филм „Скупљачи перја” Александра Петровића, који је сниман у околини Сомбора и Апатина уз учешће бројних овдашњих натуршчика. Ово филмско остварење реалистичких приказа и социјалне тематике било је номиновано за Оскара за најбољи филм на страном језику, као и за награду Златни глобус за најбољи филм ван енглеског говорног подручја, а прославило је легендарне југословенске уметнике Оливеру Вучо Катарину и Бекима Фехмиуа.

М. Миљеновић

EUR/RSD 117.3078
Најновије вести