Логопед у Србобрану свима доступан

СРБОБРАН: Председник Општине Србобран Радивој Парошки каже за „Дневник” да је њихов Дом здравља акредитована установа и превазилази оквире једне мале општине, са 16.000 становника.
srbobran, Dnevnik/Radivoj Hadžić
Фото: Дневник/Радивој Хаџић

- Имамо значајан број специјалиста, лекари нам не фале, имамо све што је потребно за један град од 50.000 становника и сада су нам на специјализацији четири лекара специјалисте, што се плаћа из буџета општине- каже Парошки. -Ми желимо да омогућимо нашим суграђанима да здравствене потребе колико је то могуће решавају у Србобрану, без одласка у неке веће здравствене центре и то је конкретан допринос квалитету живота наших грађана.

За примарну здравствену заштиту Општина Србобран издваја 27 милиона динара годишње, док за социјалну заштиту даје око 70 милиона динара.

Фото: Дневник/Радивој Хаџић

- У износ за примарну здравствену заштиту улазе и плаћање специјализације лекарима, као и њихове замене, затим и стручно оспособљавање медицинског особља, финансирамо и наше акредитовано Удружење за ментално недовољно развијене особе „Бисер”- каже Парошки. -То је једно од три удружења које има акредитацију и може да ради са корисницима, а њихове активности финансира локална самоуправа, као и рад стручњака. Ту су психолози, логопеди, социолози, затим програм личног пратиоца којих бројимо 20, јер нека деца имају своје пратиоце када похађају школу и све финансира Општина.

Удружење МНРО „Бисер” брине директно о 70 корисника, с тим да Удружење пружа услуге свој деци.

- Уколико је детету потребан логопед и има проблема за изговором, тада могу да посећују логопеда у Удружењу „Бисер”, те психолога или неког другог стручњака и сматрам да то лепо организовано код нас и да функционише- каже Парошки.

Према његовим речима, спорт је такође заступљен у њиховој општини која броји више од 1.200 регистрованих спортиста.

- И за спорт издвајамо значајна средства. Опет смо међу мањим бројем општина где су изједначена издвајања средства намењена спорту и култури - каже председник Општине Србобран. - Преко Спортског савеза финансирамо спортске клубове, за које издвајамо новац и кроз конкурсе.

М. Стакић

 

Пројекат „Непристрасно и без дискриминације у Србобрану” реализује ДВП Продукција, а суфинансиран је из буџета Општине Србобран. Ставови изнети у пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.

EUR/RSD 117.5124
Најновије вести