Луталице изгризле 56 буџетских милиона у Сомбору

СОМБОР: На улицама Сомбора све је већи број напуштених паса, који поготово током хладнијих месеци лутају у чопорима и траже храну и заклон, па се често могу срести и у самом центру града.
1
Фото: ЈКП Чистоћа

Многе грађане узнемирава њихова појава и плаше се за своју сигурност, док са друге стране постоји много људи који им дају храну и воду у нади да ће им помоћи да преживе.

Сваке године из градског buyeta издваја се више него значајна сума за накнаде штете услед уједа паса луталица, а само прошле године за ову намену издвојено је 55,897.864 динара, што је, поређења ради, новац којим је могао бити изграђен један кружни ток или две бициклистичке стазе.

 Проблем напуштених паса веома је комплексан и тешко решив, а решење се налази у свести људи, јер је напуштање кућних љубимаца од стране њихових власника највећи узрочник појаве чопора паса на улицама града и свих сомборских села. У 2021. години поднето је 39 захтева од стране физичких лица ради накнаде штете услед уједа напуштених паса на територији града Сомбора у поступку који се спроводи пред комисијом ГУ града Сомбора кроз вансудска поравнања. У истој години поднето је 265 тужби против града по истом основу пред Основним судом у Сомбору, па је локална самоуправа током 2021. године донела Програм контроле и смањења популације напуштених паса и мачака за четири године.  Захваљујући овом програму акција чиповања паса наставља се и током 2022. године, с тим да су средства за спровођење ове акције у градском buyetu повећана на четири милиона динара.

- Град сваке године може да издваја средства за чиповање, кастрацију и проширивање капацитета за напуштене животиње, али то никада неће бити довољно да се реши проблем, докле год се не промени свест власника о контроли размножавања и правилне бриге о кућним љубимцима – каже Ђорђе Зорић, члан Градског већа за област комуналне делатности и инвестиција.

Тужна је пракса да поједини власници паса избацују из возила своје љубимце у близини села и салаша, па је овај проблем у селима и те како видљив. Капацитети сомборског прихватилишта за псе и мачке у ЈКП „Чистоћа“ нису ни приближно довољни да се збрину све напуштене животиње са територије града, а како ствари стоје проширивања капацитета прихватилишта неће ни бити. 

Укупно је у прихватилишту 79 боксова, а од тога 71 бокс са по два лежајна места за смештај паса и осам боксова који су намењени само за новопридошле псе који ту бораве десетак дана на ветеринарској обради. У идеалним условима капацитет прихватилишта би био 142 пса, кажу надлежни из Зоохигијенске службе ЈКП „Чистоћа“.

Како би се смањио број животиња луталица, ЈКП „Чистоћа“ споводи акцију под називом „Ухвати-стерилиши/кастрирај-пусти“, као и акцију удомљавања паса, па сви грађани који желе да удоме пса могу да се јаве Одељењу зоохигијене ЈКП „Чистоћа“, а то је права адреса и за оне који примете чопоре паса. 

М. Миљеновић 

G Matiš
05.05.2022 • 11:01
To je zato što kerovi lutalice imaju veča prava od građana.
EUR/RSD 117.4015
Најновије вести