Матори извукао грдосију од 107 килограма

НОВИ КНЕЖЕВАЦ: Сома капиталца тешког 107 килограма, дугог 245 центиметара уловио је јуче, нешто пре 13 сати на Тиси код Новог Кнежевца Радован Бошковић, познат по надимку Матори.
З. Фехимовић/Капиталац у чамцу Радована Бошковића
Фото: З. Фехимовић/Капиталац у чамцу Радована Бошковића

Он се са сомом грдосијом успешно носио на Тиси код Мотела „Ловац“, а овај редак улов какав се већ дуго не памти на току реке у северном Потисју, загризао је на варалицу гравињару.

- Две деценије пецам искључиво сомове и ово ми је највећи улов - каже за „Дневник” Радован Бошковић. - Било је доста тешко савладати сома грдосију, али све се одиграло доста брзо, захваљујући дугогодишњем искуству. Борба је потрајала скоро 40 минута. У оваквим ситуацијама поред искуства одлучује и добар прибор. Другари, Золика Пап и његов син су ми једино помогли да сома капиталца извучем и убацим на сигурно у чамац, све остало, преко 90 посто посла сам одрадио сам.

Бошковић напомиње да је искуснијим пецарошима нешто лакше да извуку овако капитални улов из воде и да је доста пута гледао како из незнања неискусни риболовци губе улов. Бошковић је до сада имао улов сомова од 30, 40 килограма.

Фото: М. Митровић/Четрдесет минута трајала је борба

- Ове сезоне на Тиси у околини Новог Кнежевца било је улова сомова од 60 и 80 килограма, али мени се овог пута баш посрећило. Ако не забациш удицу немаш шансе за улов, баш као што не можеш добити премију на лутрији ако не купиш срећку или не испуниш и уплатиш тикет. Активно се бавим спортским риболовом и пецам само сомове. У пецању човак мора имати среће, а када велика риба загризе то се осети, па треба водити рачуна да вам штап не истргне из руке - испричао је Бошковић.

Трзај сома капиталца десио се на сред реке, где је Бошковић с чамцом био у спусту, а када је страшни сом загризао варалицу пецарош се с њим борио низводно до оближњег „Бронкса“.

Упецани сом капиталац завршио је одмах у ресторану „Тиска лагуна“ у Кањижи.

М. Митровић

EUR/RSD 117.3314
Најновије вести