МЕМОРИЈАЛ "ЈОВАН ЂУРАН" Трофеј "Фијакер стари" за екипу из Дорослова

СОМБОР: Колико су Сомборци привржени коњичком спорту, фијакерима и коњским запрегама који су и прославили овај град, показало се и минулог викенда на 16. по реду Меморијалу „Јован Ђуран“. Сусрет љубитеља запрега организује се у знак сећања на великог сомборског мајстора сарачког заната, чије је занатско умеће задивило и енглески двор, а традицију тог заната успешно данас настављају друга и трећа генерација породице Ђуран.
2
Фото: Dnevnik.rs

Манифестација је као и прошлих година почела свечаним дефилеом јахача и запрега кроз град под називом „Фијакер стари“. Овај прелепи дефиле су предводиле групе јахача из ергеле „Келебија” као и њихове колеге из Бачке Паланке, док се иза њих протезала поворка запрега и фијакера. У поворци је био и специјални гост, амбасадор Арапске Републике Египат у Београду Амр Алгувејли, као и чланови жирија који су изабрали најлепши фијакер за ову годину.

Након параде јахача и запрега који су пленили погледе овдашњих житеља, колона је свој циљ пронашла на помоћним теренима локалног Фудбалског клуба „ЖАК“, на којем се, поред ревијалног дела, одржала и вожња фијакера кроз чуњеве (дисциплина Ц) и то у дисциплинама двопрег и четворопрег.

Према речима организатора Николе Ђурана, у шта су могли да се увере и бројни посматрачи, све је протекло у најбољем реду, па је од 21 пријављене такмичарске запреге десет најбољих, са најбољим временима, ушло у бараж у којем су се борили за прелазни пехар, пехар у трајно власништво, пар оглавника, ловорове венце, прекриваче.

- Наравно, победнику је припала и новчана награда у износу од 1.000 евра, другопласираном упола мања свота, док је треће пласирани инкасирао 250 евра – појаснио је Ђуран.

Фото: Dnevnik.rs

Пре спортског дела манифестације, на основу мишљења стручног жирија, проглашени су победници у изгледу целокупне запреге, па је, као и претходне две године, трећи пут за редом прелазни пехар „Фијакер Стари“, намењен власницима најлепше запреге, завршио у рукама Жељка Андрашића и Илдико Марашек из Дорослова, који су ове године у фијакер упрегли грла Арана и Марко.

Када је реч о престижном прелазном пехару за прво место у вожњи између чуњева, он ове године остаје у Сомбору, јер га је изванредним вожњама освојио свим Сомборцима добро познати Михајло Антунић, којем то није први пут. Наиме, Михајло је исти пехар поседовао у својим витринама и 2018.године, па се овогодишњи успех може рачунати као Антунићев велики спортски повратак. Достојни такмаци вештог Сомборца су били Милан Гаковић из Куцуре, који је освојио друго место, док је трећепласирани био Борис Мијалковски из Јабуке код Панчева.

Текст и фото:

М. Миљеновић

EUR/RSD 117.5784
Најновије вести