Место у ком се традиција чува од заборава

Иако село Бајша у општини Бачка Топола броји око две хиљаде становника, матичар каже да венча тек десетак парова годишње.
13 Bajsa Etno Sandor Suhanko Eva KSabolcki Ruzena Suhanko.jpg
Фото: Шандор Суханко, Ева Кочиш Саболчки и Ружена Суханко (М. Митровић)      

Ово место претежно чине Мађари, Срби и Словаци, различити обичаји и култура допринели су томе да Бајша буде пуна дешавања током целе године због великог броја удружења и организација, које негују традиције, обичаје, али и спорт.

Најактивнија удружења Бајше су „Етно“, Културно-уметничко друштво „Братство“, „Вински ред телечке висоравни“, „Свети Димитрије“, „Кадарка“, Ловачко друптво „Фазан“ и многе друге.

Етно је друштво за неговање традиција и рукотворина, а током године организује разне курсеве и кампове на којима се учи израда рукотворина. Етно кућа налази се у Улици Блатна 21 у којој се налазе мађарска и српска соба, док се у истој улици под бројем 40 налази словачка соба.

„Етно кућа има и позорницу, где се одржавају разне приредбе, а познато је и да се спремају разна традиционална јела“, каже директорица Туристичке организације Бачка Топола Даница Врекић.

Културно-уметничко друштво Братство негује сеоске обичаје, фолклор, народну музику и рукотворине, а свој рад приказује на бројним манифестацијама.

„Најважније манифестације овог друштва су „Бајшанско прело“, Изложба рукотворина и „Бајшански Бетлехем“, каже Врекић.

Бајшанско Прело подсећа је од 2006.године прерасло у међуопштинску, а потом и међународну манифестацију са око 350 учесника који долазе из Мађарске, Словачке и Хрватске.

„На Прелу се сви подсећају старих обичаја, у народним ношњама учествују у разним такмичењима, праве се традиционална јела и колачи и организују многобројне изложбе рукотворина, слика, али и алатки које су се некад користиле“, каже Врекић.

М.Сћ

(Текст је део пројекта који је суфинансиран од стране Општине Бачка Топола. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове Општине.)

EUR/RSD 117.7410
Најновије вести