Милан Војновић из Сомбора - туристички водич који је прославио град

СОМБОР: Варош сомборска има се пред бројним гостима чиме похвалити, али да би им славна повесница била презентована на прави начин деценијама уназад бринуо се Милан Војновић.
m
Фото: Dnevnik.rs

Овдашњи хроничар, који је и по одласку у формалну пензију шефа варошког протокола годинама уназад занимљивим „вођењем“ остављао незабораван утисак на посетиоце, коначно је млађим колегама препустио посао. О његовом статусу урбане легенде сада сведоче не само још увек живе успомене посетилаца, већ и књига утисака коју је Војновић педантно водио. Посетиоцима је остао у сећању као неправазиђени приповедач о лепоти сомборске архитектуре, где доминира здање Жупанија, са монументалном сликом „Битка код Сенте“, која фасцинира посматрача као највеће уље на платну на овим балканским просторима. Милан Војновић, по образовању социолог, аутор је више монографија везаних за прошлост Сомбора, а 2014. понео је најпрестижније признање Октобарску награду Сомбора.

Долазили су нам посетиоци са свих страна. Бивало је људи и из далеке Кине, посећивали су нас и Американци, али ипак највише њих је из некадашње Југославије, из онога што се данас зове „регион“ и из суседне Мађарске. Свима њима сам покушао верно да пренесем варошку повесницу и да их упознам са свим његовим значајним догађајима, личностима, објектима... увек при томе водећи рачуна да се, као „окорели“ Сомборац не само похвалим историјом и негдањом важношћу и сјајем властитог града, већ и да њих саме оплеменим, упознајући их са свим оним чиме се ми Сомборци, с пуно права, поносимо, сведочи Војновић.

Од детињства у Малом Београду, селу солунских добровољаца између Суботице и Бачке Тополе, пакла кроз који је прошао као дете-логораш злогласног Шарвара, преко металостругарског заната до катедре за социологију Филозофског факултета у Београду, и сам живот Милана Војновића довољан би био материјал за озбиљнији роман.

Професор Војновић, како га без изузетка зову, остаје легенда града, познат као човек који најлепше прича о Сомбору, који као ходајућа енциклопедија дочекује службене делегације, групне и појединачне туристичке визите.

Тачно на 65. рођендан сам добио решење за пензију и могу вам рећи да сам је жељно чекао, али не с разлога што сам био уморан од свега што ми је преко леђа прешло. Јер, потврдило ми се свих ових година откад сам у формалној пензији, тај период човеку може да падне тешко само ако га дочека потпуно неприпремљен. А ја сам се, имам осећај, пола живота припремао за дан када ћу моћи да се бавим искључиво стварима које волим, осмехује се Милан.

М. Миљеновић

EUR/RSD 117.5825
Најновије вести